De ultieme porto-gids: lees alles over de verschillende soorten porto

De ultieme porto-gids: lees alles over de verschillende soorten porto

Welkom bij porto voor beginners! In deze handige gids nemen we je mee door de essentiële aspecten van dit heerlijk drankje, zodat je met vertrouwen mee kunt praten over alles wat met porto te maken heeft…

 

Een stukje geschiedenis

Portwijn (ook wel port of porto) komt oorspronkelijk uit Portugal, en is vernoemd naar de stad Porto – een grote havenstad aan de zee, aan de monding van de rivier de Douro. Het is een versterkte wijn die wordt geproduceerd in de Douro-vallei in het noorden van Portugal. De exacte oorsprong van porto is niet volledig gedocumenteerd, maar het wordt algemeen aangenomen dat de Engelsen een belangrijke rol hebben gespeeld bij de ontwikkeling ervan.

Tijdens de 17e eeuw voerden de Engelsen al wijn in uit Portugal. Om de wijn beter te conserveren tijdens de reis over zee, begonnen handelaren in de 17e eeuw met het toevoegen van een beetje brandewijn aan de wijn, waardoor de alcoholconcentratie en de houdbaarheid toenamen. Dit proces van fortificatie zorgde ervoor dat de wijn beter bestand was tegen bederf tijdens de lange reis over de Atlantische Oceaan naar Engeland.

Tegenwoordig wordt port over de hele wereld gewaardeerd en zijn er verschillende stijlen, variërend van droge tot zoete en van jonge tot lang gerijpte portwijnen. En deze blog zou geen ‘Porto voor dummies’ zijn als we hier niet dieper op ingaan, toch? Lets go!

Ontdek bijna 70 porto's van topmerken als Graham's, Dow's, Warre's, Cruz en Quinta Do Vesuvio >

 

Hoe wordt porto gemaakt?

De magie van porto begint met de oogst van druiven in de prachtige Douro-vallei, meestal van september tot oktober. Nadat de druiven zorgvuldig zijn geperst, begint het fermentatieproces waarbij natuurlijke gistcellen de suikers in het druivensap omzetten in alcohol. Maar hier komt het interessante deel - halverwege dit proces wordt er een krachtige brandewijn toegevoegd, waardoor de fermentatie wordt gestopt en de wijn zijn kenmerkende zoetheid en hogere alcoholgehalte krijgt. Daarna wordt de port gerijpt in grote houten vaten, waar hij zijn complexe smaak ontwikkelt voordat hij gebotteld wordt en klaar is om van te genieten.

 

Wat is het verschil tussen porto en wijn?

Porto is dus in feite ook wijn, maar met een twist! Terwijl gewone wijn wordt gemaakt door de natuur zijn gang te laten gaan tijdens het fermentatieproces, wordt portwijn versterkt door toevoeging van brandewijn. Dit geeft het niet alleen een hoger alcoholgehalte, maar ook die zoete, weelderige smaak waar we zo van houden.

 

Welke soorten porto zijn er?

We maken in deze blog een onderscheid tussen 5 verschillende hoofdcategorieën porto: Ruby Port, Tawny Port, White Port, Vintage Port en Late Bottled Vintage (LBV) Port.

 

Ruby Port

Ruby port, ook wel rode port genoemd, is een jonge en fruitige stijl van port. Het wordt gekenmerkt door zijn levendige rode kleur en intense fruitige smaken van kersen, frambozen en soms bessen. Rode port wordt meestal kort gerijpt in vaten en wordt vaak gebotteld en verkocht als een jonge wijn, zonder verdere rijping op fles.

Graham’s Six Grapes  is een specifieke variant van ruby port die wordt geproduceerd door Graham’s. Het is een blend van verschillende oogstjaren en druivensoorten, voornamelijk Touriga Nacional, Touriga Franca en Tinta Roriz. Six Grapes staat bekend om zijn kwaliteit en wordt beschouwd als een van de meest toegankelijke en betaalbare portwijnen van Graham’s. Het is dan ook zeker een aanrader, vooral voor liefhebbers van fruitige, jonge portwijnen.

Een geopende fles Ruby Port kan over het algemeen ongeveer 1 tot 2 weken in de koelkast worden bewaard voordat de smaak begint af te nemen.

 

Tawny Port

Tawny porto is een stijl van portwijn die wordt gekenmerkt door zijn amberkleurige tint en complexe smaakprofiel. Tawny port wordt verkregen door een lange rijping (soms zelfs tientallen jaren) in houten vaten. Het kan worden onderverdeeld in verschillende categorieën op basis van de leeftijd, zoals Tawny port, Tawny port met een leeftijdsaanduiding (zoals 10, 20, 30 of 40 jaar) en Colheita port, die wordt geproduceerd van druiven van één enkel oogstjaar en wordt gerijpt gedurende een lange periode, meestal minstens zeven jaar, maar soms zelfs decennia.

Tawny Port, vooral als het al enige tijd heeft gerijpt, kan iets langer meegaan dan Ruby Port. Een geopende fles Tawny Port kan meestal ongeveer 2 tot 4 weken in de koelkast worden bewaard.

 

Witte port

Witte porto is een stijl van portwijn die wordt geproduceerd van witte druivenrassen in plaats van rode druivenrassen, zoals gebruikelijk is bij rode en Tawny port. Witte porto kan verder onderverdeeld worden in drie categorieën: droge witte port, medium witte port en zoete witte port. Het wordt op vergelijkbare wijze geproduceerd als rode porto, maar met een kortere rijpingstijd in houten vaten om de frisheid en fruitigheid te behouden.

 

Vintage Port

Vintage porto is de crème de la crème van de portwijnen, bekend om zijn ongeëvenaarde kwaliteit en exclusiviteit. Het wordt vervaardigd uit druiven van slechts één oogstseizoen, waardoor elke fles een uniek verhaal vertelt over dat specifieke jaar. Alleen in uitzonderlijke jaren, wanneer de druiven van buitengewone kwaliteit zijn, wordt Vintage porto geproduceerd. Hierdoor zijn de groeiomstandigheden van de druiven, inclusief het weer, de bodem en de gezondheid van de wijnstokken, van vitaal belang voor de uiteindelijke smaak en kwaliteit van de wijn.

In tegenstelling tot andere portstijlen wordt Vintage porto relatief kort gerijpt en meestal niet gefilterd voordat het wordt gebotteld. Dit geeft de wijn de kans om te blijven evolueren in de fles en zijn natuurlijke sediment te ontwikkelen. Vintage porto’s die op de juiste manier worden bewaard, zijn vaak de juweeltjes van de portwereld, en elk glas biedt een onvergetelijke ervaring.

Omdat Vintage porto een hoger alcoholgehalte heeft en meer tannines bevat, kan het langer meegaan dan Ruby of Tawny porto nadat de fles is geopend. Het kan enkele weken tot zelfs enkele maanden goed blijven als het goed wordt afgesloten en in de koelkast wordt bewaard.

 

Late Bottled Vintage Port (LBV Port)

Net als Vintage porto wordt LBV porto geproduceerd van druiven van één oogstjaar. In tegenstelling tot vintage porto, dat na slechts twee jaar rijping in vaten wordt gebotteld, ondergaat LBV porto een langere rijpingstijd in houten vaten. Dit varieert meestal van vier tot zes jaar. Late Bottled Vintage porto heeft over het algemeen meer complexiteit en diepte dan Ruby porto, maar minder dan Vintage porto.

LBV porto is een populaire keuze voor liefhebbers van portwijn die op zoek zijn naar een compromis tussen de jeugdige frisheid van Ruby porto en de diepte en complexiteit van Vintage porto.

 

Hoe drink je porto?

Portwijn is niet alleen een drankje om van te genieten als aperitief voor het diner of als digestief na een heerlijke maaltijd. Het is ook een veelzijdig ingrediënt dat een verfijnde touch kan geven aan culinaire creaties. De rijke smaken en complexe aroma's van port maken het een perfecte toevoeging aan diverse gerechten: van het verrijken van sauzen tot het verfijnen van desserts - de mogelijkheden zijn eindeloos.

 

Hoe lang kan je een fles porto bewaren?

De houdbaarheid van een open fles port hangt af van het type port en hoe goed het bewaard wordt. Het is belangrijk om de geopende fles port altijd goed af te sluiten met de originele kurk of een luchtdichte stop en deze in de koelkast te bewaren om oxidatie te minimaliseren. Het is ook aangeraden om de fles rechtop te bewaren om te voorkomen dat de kurk in contact komt met de port, wat kan leiden tot veranderingen in smaak en aroma.

 

Ontdek onze Graham’s starterset

Nu je een porto-pro bent geworden en alle ins en outs kent, wordt het hoog tijd om over te gaan naar het leukste gedeelte: porto proeven! Gelukkig staan we klaar om je op weg te helpen met onze geweldige Graham’s starterset.

In deze ultieme Graham's set ontdek je de volgende referenties in het Graham's gamma, en kan je ook de verschillen ontdekken tussen de talrijke Tawny ports van Graham's: Fine Ruby, Fine White, Fine Tawny, de Six Grapes Reserve, Tawny Reserve, Tawny 10y, Tawny 20y en een Late Bottled Vintage 2018 .

 

Jouw eerste stappen in de portowereld met een sample kit

Liever niet meteen inzetten op een volledige set, maar eerst voorzichtig de eerste stapjes in de portowereld zetten?  Dan kunnen deze sample kits misschien wel interessant voor je zijn!

 

Graham's Bicentenary Collection

Om zijn tweehonderdjarig bestaan te vieren, heeft het toonaangevende portohuis en Royal Warrant-houder Graham's een collectie wereldberoemde porto's in een speciaal hiervoor ontworpen meubelstuk gelanceerd. Het project zou in 2020 worden aangekondigd, maar werd uitgesteld als gevolg van de pandemie.

De Bicentenary Collection bestaat uit zes Single Harvest Tawny Ports en zes klassieke Vintage Ports, waaronder wijnen uit 1963, 1994 en 2011, die zijn geprezen als enkele van de grootste "declared vintage" jaargangen van de afgelopen twee eeuwen. Alle Vintage Ports zijn onder ideale omstandigheden gerijpt in de Graham's kelders in Vila Nova de Gaia. De Single Harvest Tawny Ports zijn speciaal geselecteerd en gebotteld voor de Bicentenary Collection, waaronder twee uit 2000 en 2006 die nooit eerder zijn uitgebracht.

Elke wijn is zorgvuldig geselecteerd door leden van de 3de, 4de en 5de generatie van de familie Symington - portoproducenten sinds 1882 en eigenaars van Graham's sinds 1970. De collectie wordt gepresenteerd in een kast gemaakt van uiterst zeldzaam santos palissanderhout door de Portugese meester-schrijnwerkers WeWood. De collectie wordt aangevuld met een handgeblazen karaf en een set wijnglazen geproduceerd door Jancis Robinson MW in samenwerking met de bekende Britse designer Richard Brendon, verder een stijlvolle tweedelige Durand kurkentrekker en een op maat gemaakte decanter van de in Porto gevestigde zilversmederij Ourivesaria Coutinho.

 


Michaela Peneva
Michaela Peneva

Marketing • Blogger

Als creatieve duizendpoot in de marketingwereld, breng ik die fantasierijke flair ook over naar mijn drankkeuzes. Of het nu tijdens een avondje uit, zonnige vakantie of gezellige bijeenkomst met vriendinnen is, ik ben altijd in mijn element met een verfrissende cocktail in de hand. Cocktails hebben mijn hart gestolen vanwege de eindeloze mogelijkheden om te experimenteren en te ontdekken. Mijn favoriete cocktail van het moment is de “Lazy Red Cheeks”! Een heerlijke cocktail met wodka als basis. Ik hou van wodka omdat het perfect mengt met non-alcoholische dranken. Mijn favoriete spirit? Rum!

Vorige Volgende