Gids doorheen de portowereld: wat is Ruby port?

Gids doorheen de portowereld: wat is Ruby port?

Ben jij, net als wij, enthousiast over portwijn en wil je na het lezen van onze algemene porto-gids je verder verdiepen in dit drankje? Dan ben je hier aan het juiste adres! In onze komende blogs zullen we dieper ingaan op de verschillende soorten port. We trappen af met een van de meest toegankelijke varianten: Ruby port.

 

Ruby port

Ruby port, een van de meest geliefde stijlen van portwijn, heeft een fascinerende geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw, toen gepassioneerde wijnmakers begonnen te experimenteren met manieren om wijn te stabiliseren voor de lange reis naar Engeland. Hoewel het exacte ontstaan van deze port gehuld blijft in mysterie, is één ding zeker: generaties van gepassioneerde wijnmakers hebben eraan bijgedragen om deze unieke wijn te verfijnen tot wat het vandaag is.

Ruby Port dankt zijn naam aan zijn kenmerkende rode kleur, die lijkt op de glinsterende robijn. Deze diepe, levendige rode kleur wordt verkregen tijdens het productieproces van de wijn.

Na de fermentatie van de druiven en voordat de wijn wordt gerijpt, wordt Ruby Port behandeld met een proces genaamd "maceratie". Tijdens dit proces blijft de wijn in contact met de druivenschillen, waardoor de intense kleur en smaken worden geëxtraheerd. Het resultaat is een wijn met een rijke, robijnrode tint die karakteristiek is voor Ruby Port.

Ruby port wordt meestal kort gerijpt in roestvrijstalen tanks of grote vaten, waardoor het zijn jeugdige en fruitig karakter behoudt. Het is een populaire keuze voor dagelijks drinken van port vanwege zijn betaalbaarheid, levendige smaken en directe toegankelijkheid.

 

Hoe smaakt Ruby port?

Ruby port heeft een levendig en fruitig smaakprofiel, gekenmerkt door intense aroma’s van rijpe bessen, kersen en pruimen. De smaak is over het algemeen zoet en verfrissend, met een perfecte balans tussen fruitigheid, zuurgraad en tannines.

 

Populariteit en consumptie

Ruby Port is zeker een van de meest gedronken stijlen van portwijn, vooral vanwege zijn toegankelijkheid, betaalbaarheid en levendige smaken. Het is een favoriete keuze voor zowel portliefhebbers als beginners vanwege zijn fruitige karakter en brede beschikbaarheid. Hoewel andere stijlen van port ook populair zijn, zoals Tawny Port en Vintage Port, blijft Ruby Port een stevige favoriet voor dagelijks drinken en als veelzijdige culinaire metgezel.


Bekende merken

Er zijn verschillende gerenommeerde merken die bekend staan om hun uitstekende Ruby Port. Een van de meest vooraanstaande namen in de wereld van port is bijvoorbeeld Graham's. Dit Portugese wijnhuis, opgericht in 1820 door William en John Graham, staat synoniem voor hoogwaardige portwijnen van uitstekende kwaliteit, waaronder een breed scala aan keuzes in de categorie Ruby Port.

Graham’s Six Grapes is een specifieke variant van ruby port die wordt geproduceerd door Graham’s. Het is een blend van verschillende oogstjaren en druivensoorten, voornamelijk Touriga Nacional, Touriga Franca en Tinta Roriz. Six Grapes staat bekend om zijn kwaliteit en wordt beschouwd als een van de meest toegankelijke en betaalbare portwijnen van Graham’s. Het is dan ook zeker een aanrader, vooral voor liefhebbers van fruitige, jonge portwijnen.

Andere bekende merken zijn onder meer Dow's, Warre’s, Taylor's en Fonseca, die allemaal bekend staan om hun vakmanschap en toewijding aan het produceren van voortreffelijke portwijnen.

 

Wat te eten bij Ruby port?

Ruby port gaat door zijn veelzijdig karakter hand in hand met een scala aan smaken:

  1. Kaasplankjes: Ruby port is een uitstekende keuze om te combineren met een selectie van kazen, vooral pittige en blauwe kazen. De zoetheid van de port vormt een perfect contrast met de zoute en pittige smaken van de kazen, met als resultaat: hemel op aarde!
  2. Chocoladedesserts: De fruitige en zoete smaken passen ook perfect bij chocoladedesserts zoals bijvoorbeeld chocoladetaart, brownies of truffels.
  3. Rood vlees: Ruby port is een geweldige metgezel voor rood vleesgerechten zoals gegrild rundvlees, lamsvlees of stoofschotels. De zoetigheid en fruitigheid van de port vormen een aanvulling op de hartige smaken van het vlees, waardoor een perfect gebalanceerde en smaakvolle combinatie ontstaat.
  4. Fruitige desserts: Naast chocoladedesserts gaat ruby port ook goed samen met fruitige desserts zoals bessentaart of appelcrumble.
  5. Noten en gedroogd fruit: Een simpele, maar oh zo heerlijke combinatie is het serveren van ruby port met een assortiment van noten en gedroogd fruit.

 

Een cocktailrecept met Ruby port: Port Cobbler

Port Cobbler is een klassieke cocktail met een moderne twist, perfect voor een ontspannen avondje thuis of als een elegant drankje voor een feestelijke gelegenheid.

Ingrediënten

  • 60 ml ruby port
  • 30 ml sinaasappelsap
  • 15 ml verse citroensap
  • 15 ml eenvoudige siroop (gelijke delen suiker en water)
  • Verse bessen (zoals frambozen, bramen, of aardbeien)
  • Verse muntblaadjes
  • Crushed ijs

Instructies

  1. Vul een cocktailshaker met crushed ijs.
  2. Voeg de ruby port, sinaasappelsap, citroensap en eenvoudige siroop toe aan de shaker.
  3. Sluit de shaker goed af en schud krachtig gedurende ongeveer 15 seconden om de ingrediënten goed te mengen en te koelen.
  4. Plaats enkele verse bessen en muntblaadjes in een tumblerglas.
  5. Vul het glas met crushed ijs.
  6. Zeef de cocktail in het glas over de bessen en munt.
  7. Garneer met extra bessen en een takje munt.

 


Michaela Peneva
Michaela Peneva

Marketing • Blogger

Als creatieve duizendpoot in de marketingwereld, breng ik die fantasierijke flair ook over naar mijn drankkeuzes. Of het nu tijdens een avondje uit, zonnige vakantie of gezellige bijeenkomst met vriendinnen is, ik ben altijd in mijn element met een verfrissende cocktail in de hand. Cocktails hebben mijn hart gestolen vanwege de eindeloze mogelijkheden om te experimenteren en te ontdekken. Mijn favoriete cocktail van het moment is de “Lazy Red Cheeks”! Een heerlijke cocktail met wodka als basis. Ik hou van wodka omdat het perfect mengt met non-alcoholische dranken. Mijn favoriete spirit? Rum!

Vorige Volgende