Er is momenteel ernstige hinder door stakingen bij bpost in Wallonië en Brussel.  Deze stakingen hebben een impact op de distributiecentra doorheen het land, waardoor jouw pakje langer onderweg zal zijn.

Pannenkoekendag: pannenkoeken met een vleugje sterke drank

Pannenkoekendag: pannenkoeken met een vleugje sterke drank

Op 2 februari vieren we Pannenkoekendag, en we moeten toegeven dat pannenkoeken een speciaal plekje in ons hart hebben. Het idee om deze dag onopgemerkt voorbij te laten gaan, is dan ook simpelweg ondenkbaar. Sterker nog, voor deze gelegenheid tillen we onze pannenkoeken graag naar een hoger niveau. Hoe? Dat kunnen jullie ondertussen vast wel zelf invullen... met datgene waarin wij uitblinken natuurlijk – sterke drank.

 

Waar komt pannenkoekendag vandaan?

Traditioneel vieren we op 2 februari Lichtmis, een dag die het einde van de kerstperiode markeert en symbool staat voor het terugkerende licht na de donkere wintermaanden. Een eeuwenoude traditie op Lichtmis is het eten van pannenkoeken, waarvan de ronde vorm de zon en het begin van de lente symboliseert. En voilà! Zo heeft deze dag zich geëvolueerd in verschillende culturen naar het hedendaagse Pannenkoekendag.

 

Stap 1: het basisbeslag maken

Voor we onze varianten geven droppen we hieronder even een recept voor een traditionele pannenkoekenmix.

Ingrediënten

  • 200 g bloem
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 300 ml melk
  • 1 ei
  • 2 eetlepels gesmolten boter
  • Boter of olie om te bakken

Instructies

  1. In een grote kom zeef je de bloem en meng je deze met suiker, bakpoeder en zout.
  2. In een aparte kom klop je het ei en voeg je geleidelijk de melk toe terwijl je blijft roeren.
  3. Voeg de gesmolten boter toe aan het melk-eimengsel en roer goed.
  4. Giet het melk-eimengsel langzaam bij de droge ingrediënten terwijl je blijft roeren. Meng tot een glad beslag zonder klontjes.
  5. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en voeg een beetje boter of olie toe om aanbakken te voorkomen.

 

Stap 2: voeg een speciaal tintje toe aan het beslag

Whisky Walnoot pannenkoeken

Ingrediënten

  • Pannenkoekenmix
  • Een scheutje goede whisky
  • Handvol gehakte walnoten
  • Ahornsiroop

 


Instructies

  • Voeg een scheutje whisky toe aan het beslag.
  • Voeg er een handvol fijngehakte walnoten aan toe.
  • Bak de pannenkoeken tot ze een gouden tint hebben
  • Serveer met ahornsiroop en extra walnoten.

Ontdek ons volledig assortiment whisky >

 

Rum-Rozijnen pannenkoeken

Ingrediënten

Pannenkoekenmix
Donkere rum
Rozijnen

https://www.broekmans.be/nl/shop/zoeken-op/donkere%20rum

Instructies

  • Laat rozijnen weken in donkere rum
  • Voeg ze toe aan het beslag.
  • Bak de pannenkoeken tot ze goudbruin zijn
  • Serveer ze met een topping van gekarameliseerde rum-rozijnen.

Maak kennis met de heerlijkste rums >

 

Bonusronde 1:  Crepe Suzette met Chef Jean Pierre

 Deze klassieke pannenkoek met een sausje van Grand Marnier moet je absoluut een keer proberen te maken!  Het recept vind je hierzo, en de video kan je ook meteen hieronder bekijken!

Grand Marnier vind je hier >

 

Helaas, je hebt de cookies voor het tonen van externe inhoud niet aanvaard. Wil je toch weten wat hier te zien is? Pas dan je voorkeuren aan in onze cookieverklaring.

 

Bonusronde 2: De pannenkoeken van Roger Van Damme

Wil je een keer een variatie proberen op de klassieke pannenkoek van hierboven?  Dan kan je misschien een keer aan de slag met het basisrecept van Roger Van Damme.  Zijn pannenkoekenrecept werd onder andere vertoond op Njam en op Would Be Chef, de foodblog van Sven Ornelis.  Het is naar die blog dat we je vandaag doorverwijzen voor het volledige recept.

 

Helaas, je hebt de cookies voor het tonen van externe inhoud niet aanvaard. Wil je toch weten wat hier te zien is? Pas dan je voorkeuren aan in onze cookieverklaring.

 

 


Michaela Peneva
Michaela Peneva

Marketing • Blogger

Als creatieve duizendpoot in de marketingwereld, breng ik die fantasierijke flair ook over naar mijn drankkeuzes. Of het nu tijdens een avondje uit, zonnige vakantie of gezellige bijeenkomst met vriendinnen is, ik ben altijd in mijn element met een verfrissende cocktail in de hand. Cocktails hebben mijn hart gestolen vanwege de eindeloze mogelijkheden om te experimenteren en te ontdekken. Mijn favoriete cocktail van het moment is de “Lazy Red Cheeks”! Een heerlijke cocktail met wodka als basis. Ik hou van wodka omdat het perfect mengt met non-alcoholische dranken. Mijn favoriete spirit? Rum!

Vorige Volgende