Er is momenteel ernstige hinder door stakingen bij bpost in Wallonië en Brussel.  Deze stakingen hebben een impact op de distributiecentra doorheen het land, waardoor jouw pakje langer onderweg zal zijn.

Welke invloed hebben wijnvaten op whisky?

Welke invloed hebben wijnvaten op whisky?

In dit artikel gaan we dieper in op de intrigerende invloed van wijnvaten op whisky. We richten onze aandacht op een selectie van wereldwijde whisky’s die de finishing touch hebben genoten in rode wijnvaten. De interactie tussen whisky en een wijnvat is namelijk cruciaal in het tot stand komen van het eindproduct.

 

Variaties

Wat whisky zo boeiend maakt, is de oneindige reeks van mogelijke variaties. Een van de belangrijkste elementen in dit spectrum van diversiteit, is het type vat waarin je besluit jouw whisky te laten rijpen. Schotland prefereert doorgaans ex-bourbonvaten, puur uit economische overwegingen en vanwege hun ruime verkrijgbaarheid. Ook sherryvaten zijn een favoriete keuze en beiden hebben lange tijd het klassieke beeld bepaald in de whisky-wereld van Schotland.

Voor Amerikaanse whisky is nieuw eiken de meest populaire keuze, voornamelijk vanwege wettelijke verplichtingen rondom bourbon whiskey, waarover je meer kunt lezen in onze blog over Michter’s American Whisky.

Nog relatief onbekend, maar in toenemende mate populair, is het gebruik van rode wijnvaten. Het rijpingsproces in deze vaten is nog grotendeels onontgonnen terrein. Er zijn nog maar een paar whiskyproducenten die enige jaren geleden de overstap maakten naar rode wijnvaten voor een deel van hun rijpingsproces. En gezien de significante variaties die rode wijn met zich meebrengt, valt er nog heel wat te ontdekken op dit gebied.

 

Afwerking vs. maturatie

Het is essentieel om enkele terminologieën zoals rijping, maturatie en dubbele maturatie te verduidelijken. Dit draagt bij aan een beter begrip van wat men van een whisky kan verwachten die een specifiek rijpingsproces heeft ondergaan.

  • Maturatie (aged/matured): met deze term wordt aangegeven dat de whisky gedurende zijn volledige levensduur heeft gerijpt in het vermelde type vat.
  • Dubbele maturatie (double matures): dit impliceert het gebruik van twee verschillende vattypes (elk met de minimale leeftijd vermeld op de fles) die zijn samengevoegd tot één whisky. Als voorbeeld: bij een 10-jarige whisky met dubbele maturatie in zowel bourbon- als rode wijnvaten impliceert dit dat één whisky minimaal tien jaar in een rode wijnvat heeft verkeerd en een andere whisky minimaal tien jaar in bourbonvaten. Deze twee zijn vervolgens in een niet-specifieke verhouding met elkaar vermengd.
  • Afwerking (finished): dit duidt op een eerste maturatiefase in een ander type vat (vaak ex-bourbonvaten) waarna de whisky is overgebracht naar een ander soort vat. De specifieke periode die de whisky in elk vat heeft doorgebracht wordt zelden vermeld.

 

Bordeaux: Green Spot Léoville Barton

Onze eerste whisky komt uit Ierland. Deze whisky heeft een dubbele rijping gehad van 8 jaar op sherry- en bourbonvaten, gevolgd door een afwerking van 1 jaar op rode wijnvaten van het gerenommeerde Léoville Barton.

Léoville Barton is een tweede grand cru classé en één van de topchâteaus in Saint-Julien, aan de linkeroever van Bordeaux. De familie Barton heeft Ierse roots, en dat verklaart waarom de Middleton-distilleerderij, waar Green Spot wordt gemaakt, toegang heeft gekregen tot deze vaten.

De wijn die gebruikt is, bestaat grotendeels uit Cabernet Sauvignon, en dat is de invloed die je proeft in deze anders zo klassieke Ierse whiskey. Naast de boterkoekjes in de neus, proef je duidelijk rood fruit dat ook in de smaak naar voren komt. Bovendien heeft deze whisky een licht kruidige afdronk, waardoor het geheel net iets complexer wordt. Kortom, een prachtige malt vol karakter dankzij de invloed van wijnvaten op de whisky.

Green Spot Léoville Barton koop je hier >

 

 

 

 

Amarone: Arran Amarone Cask

Onze volgende whisky op de lijst komt van Arran, geproduceerd op het gelijknamige eiland. Arran is een relatief jonge Schotse distilleerderij die keer op keer zijn goede reputatie bevestigt. Voor deze Amarone finish weten ze ook weer te verrassen.

Amarone is de topwijn uit Valpolicella. De meest gebruikte druif in Amarone is Corvina, hoewel het een mix van druivensoorten kan bevatten. Bij Amarone worden de druiven gedroogd voordat ze worden geperst. Dit zorgt voor een hoge concentratie suiker, wat resulteert in wijnen met een hoog alcoholpercentage. Het is niet ongebruikelijk dat deze wijnen 15,5% tot 16% alcohol bevatten. Ze hebben vaak ook een zoet karakter, hoewel dit zeker geen algemene regel is.

Deze whisky heeft geen leeftijdsaanduiding. De finish in Amarone-vaten zal niet bijzonder lang zijn geweest, zoals de kleur doet vermoeden. De neus heeft een redelijk jeugdig karakter, met tonen van rozijnen en vruchtencompote bovenop een mooie moutige geur. In de mond heeft deze malt ook een fijne zoetheid. Met een alcoholpercentage van 50% is hij heerlijk intens zonder echt te complex te worden.

Arran Amarone Cask kan je hier online bestellen >

 

 

Rioja: Ledaig Sinclair

Voor de volgende whisky schakelen we over naar een geturfde variant van de Tobermory-distilleerderij. Tobermory zelf staat bekend om zijn lichte en bloemige whisky. Hun geturfde Ledaig-serie is echter wat ruiger en krachtiger, en het is een iets minder bekende whisky met een trouwe fanbase.

Deze Ledaig is één van hun nieuwste expressies en heeft een afwerking gehad op Rioja-vaten. Rode wijn uit Rioja wordt gedomineerd door de Tempranillo-druif en staat bekend om zijn langdurige rijpingsperiodes. Rioja Gran Reserva-wijnen worden pas na 5 jaar op de markt gebracht. Het zijn wijnen die praktisch altijd stevig zijn gelagerd op hout.

Ondanks de kenmerken van Rioja-wijnen ontdek je verrassend veel fruitige aroma's in de neus. Framboos en rabarber zijn aanwezig, evenals een lichte metaalachtige toets (denk aan koperpoets), die je soms tegenkomt in jongere whisky's. In de mond proef je de zilte en krachtige rokerigheid van de whisky. Het samenspel met het fruitige karakter is zeer aangenaam en maakt van deze whisky een echte topper wat betreft prijs-kwaliteitverhouding.

De geturfde Ledaig Sinclair is online hier te koop >

 

 

Pinot Noir: Hellyers Road Pinot Noir finish

Last but not least verlaten we de klassieke whiskyregio's en trekken we naar Tasmanië. Dit kleine eiland voor de kust van Australië maakt al enkele jaren fantastische whisky's, en Hellyers Road is daar een uitstekend voorbeeld van. Deze single malt whisky blinkt uit in kwaliteit en uniciteit.

Hoewel Tasmanië bekend staat om zijn whisky, is het nog altijd bekender om zijn wijnen, vooral de Pinot Noir. Deze beroemde druif is natuurlijk afkomstig uit de Bourgogne, maar over de hele wereld worden er fantastische wijnen van gemaakt. Pinot Noir produceert doorgaans lichte wijnen vol fruit, die meestal snel op dronk zijn (hoewel de topwijnen ook lang bewaard kunnen worden). Hellyers Road heeft haar single malt afgewerkt op vaten van dit type wijn.

Wat betreft de geur is dit echt uniek. Op de achtergrond hint de whisky naar oude Pinot Noir en geeft het een beetje een "stoffig" karakter. Het fruitige aspect komt ook naar voren. Toch is de invloed van de wijnvaten op de whisky niet overheersend, het is duidelijk een whisky. Ook hier proef je de lichte koperachtige toets die kenmerkend kan zijn voor jongere malts. Wat betreft de smaak kent de whisky een interessante evolutie. Het fruit en de mout wisselen elkaar af, en je merkt heel duidelijk dat dit op vele manieren geen traditionele whisky is. Dit maakt dat hij misschien niet voor iedereen geschikt is, maar het maakt hem tegelijkertijd een van de meest boeiende whisky's in het assortiment.

De Hellyers Road Pinot Noir haal je hier in huis >

 

 


Maarten Cuypers
Maarten Cuypers

Marketing • IT • Klantenservice

Ik ken Broekmans al van toen ik in 2006 afstudeerde en dankzij Jan heb ik de passie voor sterke dranken leren kennen.  Ik zet mij dageljks in voor de webshop, de klantendienst en alle IT die daar bij komt kijken.  In mijn vrije tijd kan ik naast whisky ook heel erg genieten van rum, maar net zo goed ook van een gin-tonic of een eenvoudige bellini.  Om het met de woorden van Martien Meiland te zeggen: als er geen alcohol in zit, mij niet bellen!

Vorige Volgende