Grappa Startersgids

Grappa Startersgids

Het is weer tijd voor een beginnersgids! Vandaag zetten we de Italiaanse Grappa in de kijker. Vaak gezien als de underdog onder de sterke dranken, wordt Grappa soms afgeschreven als een ruw drankje dat fel brandt in de keel en weinig karakter heeft. Maar niets is minder waar! Grappa heeft een rijke geschiedenis en een verrassend veelzijdig palet dat het verkennen waard is.

 

Wat is Grappa?

Grappa is een distillaat dat wordt gemaakt van druivenpulp, schillen en zaden, ook wel ‘pomace’ genoemd, die overblijven na het maken van wijn. Makkelijk uitgelegd ontstaat het dus uit distillatie van de restanten van de druiven na de wijnbereiding. De naam ‘grappa’ is afgeleid van het Latijnse woord ‘grappolus’ wat ‘druiventros’ betekent.

 

Een stukje geschiedenis

Grappa komt oorspronkelijk uit Italië en heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen. Boeren ontdekten in de 12de eeuw dat ze de restanten van de wijnproductie konden distilleren om een sterke drank te maken, ideaal voor de koude winters. Tijdens de Renaissance verfijnde distillateurs hun technieken, en grappa begon een bredere populariteit te genieten, vooral in Noord-Italië.  In de 19e eeuw werd de productie van grappa gemoderniseerd, en werd de drank een commercieel product. Vandaag de dag is grappa een premium product dat wereldwijd wordt geëxporteerd.  Dankzij strikte wetgeving mag de naam ‘grappa’ alleen worden gebruikt voor distillaten die in Italië of het Italiaanse deel van Zwitserland zijn gemaakt van Italiaanse pomace.

 

De verschillende soorten Grappa

Net zoals andere spirits kent grappa een breed scala aan stijlen en smaken, afhankelijk van de druivensoort en de productiemethode. Enkele van de meest voorkomende soorten zijn:

  • Bianca (witte grappa): Dit is grappa die vrij kort na de productie gebotteld wordt en niet gerijpt is. Hierdoor krijgt deze soort grappa een heldere kleur. Het heeft vaak een intense, scherpe smaak.
  • Invecchiata* (Gerijpte Grappa): Deze grappa rijpt minimaal 12 maanden in houten vaten, wat zorgt voor een diepere, zachtere smaak en een amberkleurige tint.

* Deze term is afgeleid van het Italiaanse woord voor ‘oud’ = vecchia/vecchio

  • Aromatica: Deze Grappa wordt gemaakt van aromatische druivenrassen zoals Moscato bianco of Gewürztraminer. Zoals de naam misschien al verklapt heeft deze grappa een uitgesproken geur en smaakprofiel.
  • Riserva: Dit is een premium grappa die langer dan 18 maanden gerijpt is en vaak een complex smaakprofiel heeft, met tonen van vanille, karamel en kruiden.

 

Hoe drink je Grappa?

Als je Italianen om advies vraagt, zullen ze je waarschijnlijk vertellen dat Grappa écht als digestief gedronken wordt. Grappa wordt vaak gedronken na een zware maaltijd om te helpen bij het verteringsproces. Het wordt meestal geserveerd in kleine glazen en kan zowel puur als in combinatie met koffie worden genoten.

Scott Rosenbaum, een gecertificeerde instructeur van The Wine & Spirit Education Trust in de V.S., heeft echter een andere kijk: de beste manier om van grappa te genieten hangt af van je persoonlijke smaakvoorkeur. "Als je geen fan bent van tequila of gin puur, is de kans groot dat je grappa ook niet lekker vindt wanneer je het puur drinkt," zegt hij. Voor cocktail liefhebbers biedt grappa veel mogelijkheden. Je kunt grappa bijvoorbeeld gebruiken in plaats van vodka in een Espresso Martini voor een unieke twist. Rosenbaum raadt ook aan om gerijpte grappa in een Sidecar te proberen, of aromatische grappa in een Negroni in plaats van gin.

Hier zijn enkele nuttige tips om optimaal van grappa te genieten:

  1. Grappa wordt meestal geserveerd bij kamertemperatuur, maar sommige mensen geven de voorkeur aan een licht gekoelde grappa.
  2. Het beste is om Grappa in een klein tulpvorm glaasje te serveren of in een speciaal grappa-glas. Dit helpt de aroma’s te concentreren en biedt een betere smaakervaring.
  3. Neem kleine slokjes en laat de grappa even in je mond voordat je het doorslikt, zodat je de complexe smaken kunt waarderen.

 

Welke Grappa raden wij aan?

In Italië waren er vroeger zo’n 100.000 (!) distilleerders die Grappa produceerden, maar vandaag de dag zijn er nog slechts honderd over. Enkele merken (oftewel familienamen) spelen een belangrijke rol in de wereld van Grappa. Twee van deze vooraanstaande merken zijn Nardini en Marolo.

 

Nardini

Nardini, opgericht in 1779, is de oudste en grootste grappa-distilleerderij van Italië. Gelegen in Bassano del Grappa, ten noorden van het Gardameer, Verona, en Venetië, staat Nardini bekend om zijn hoogwaardige producten. Het standaard assortiment van Nardini wordt zorgvuldig samengesteld met een blend van 80% rode druiven, waaronder Cabernet Sauvignon en Merlot, en 20% witte druiven, zoals Pinot Blanc en Tokaj Friulano. Deze combinatie zorgt voor een verfijnde en veelzijdige grappa die zowel traditie als kwaliteit weerspiegelt.

 

Het Selezione Bartolo Nardini (SBN) gamma van Nardini is een luxe collectie grappa's die alleen gemaakt worden van rode druiven. Deze serie is een stap boven het standaardaanbod en biedt extra verfijning. Op één na, de Extrafina, rijpen alle grappa's in dit gamma op hoogwaardig hout, wat ze een rijke, gelaagde smaak geeft. De flessen zijn makkelijk te herkennen aan het stijlvolle reliëf. In tegenstelling tot de standaard grappa's, hebben die in het SBN gamma nooit precies 40%, 50% of 60% alcohol. Dit geeft elk van deze premium grappa's een unieke twist.

 

Marolo

Marolo, opgericht in 1977, ontstond eigenlijk per toeval. Aanvankelijk produceerden de familie Marolo alleen kruidenlikeuren en destilleerden ze in hun garage. Het was pas in 1991 dat vader Paolo Marolo besloot zijn baan als leraar op te geven om zich volledig te wijden aan het maken van grappa.

Wat Marolo bijzonder maakt, is hun focus op ambachtelijkheid en kwaliteit. Deze grappa is speciaal voor de echte kenners en drinkers die graag buiten de gebaande paden treden. Als je op zoek bent naar een authentieke en unieke grappa-ervaring, dan is Marolo een perfecte keuze.

 


Michaela Peneva
Michaela Peneva

Marketing • Blogger

Als creatieve duizendpoot in de marketingwereld, breng ik die fantasierijke flair ook over naar mijn drankkeuzes. Of het nu tijdens een avondje uit, zonnige vakantie of gezellige bijeenkomst met vriendinnen is, ik ben altijd in mijn element met een verfrissende cocktail in de hand. Cocktails hebben mijn hart gestolen vanwege de eindeloze mogelijkheden om te experimenteren en te ontdekken. Mijn favoriete cocktail van het moment is de “Lazy Red Cheeks”! Een heerlijke cocktail met wodka als basis. Ik hou van wodka omdat het perfect mengt met non-alcoholische dranken. Mijn favoriete spirit? Rum!

Vorige Volgende