Er is momenteel ernstige hinder door stakingen bij bpost in Wallonië en Brussel.  Deze stakingen hebben een impact op de distributiecentra doorheen het land, waardoor jouw pakje langer onderweg zal zijn.

Vier Robert Burns Day op 25 januari

Vier Robert Burns Day op 25 januari

In de wereld van de Schotse cultuur en literatuur staat Robert Burns bekend als een icoon vergelijkbaar met wat Shakespeare is voor de Engelsen. Om deze beroemde Schotse dichter te eren, riepen de Schotten Burns Night in het leven. Op 25 januari vieren ze niet alleen zijn geboortedag, maar ook de diepgewortelde Schotse tradities die hij zo meesterlijk belichaamde. Deze viering omvat kilts, doedelzakken, haggis, en natuurlijk: eersteklas malt whisky.

 

Wie is Robert Burns?

Robert Burns werd geboren op 25 januari 1749 in Ayrshire, Schotland. Hij was niet alleen een getalenteerde schrijver, maar ook een boer met diepe wortels in de Schotse cultuur. Zijn poëzie, waaronder het beroemde "Auld Lang Syne", vangt de geest van zijn tijd en blijft een inspiratie voor velen.

 

Helaas, je hebt de cookies voor het tonen van externe inhoud niet aanvaard. Wil je toch weten wat hier te zien is? Pas dan je voorkeuren aan in onze cookieverklaring.

 

Burns Night en wat het inhoudt

 Op 25 januari vieren de Schotten jaarlijks Burns Night ter ere van Robert Burns. Negen vrienden van Robert riepen deze feestdag in het leven. Ze organiseerden het eerste Burns Night-diner in juli 1801, vijf jaar na zijn overlijden. Dit diner diende als eerbetoon aan het leven en werk van Burns en was meteen een groot succes. De groep besloot om het jaarlijks op zijn verjaardag te vieren, namelijk 25 januari. Inmiddels kent heel Schotland deze traditie en is het een gevestigde Schotse feestdag. Tijdens de viering komen vrienden en familie samen om te genieten van een traditioneel Schots feestmaal. Het hoogtepunt van de viering is de "Address to a Haggis". Dit is een ceremoniële voordracht van een gedicht van Burns gevolgd door het aansnijden van een Haggis, een kenmerkend Schots gerecht. Uiteraard mag Schotse whisky niet ontbreken, een integraal onderdeel van de Schotse cultuur.

 

Link met whisky

Robert Burns was een levensgenieter die volop genoot van het goede leven. Schotse whisky was daarbij een essentieel element. De dichter liet zich graag inspireren door het alledaagse én zijn passie voor verfijnde Schotse whisky. Zijn wereldberoemde gedicht "Scotch Drink" illustreert zijn diepgaande liefde voor dit nobele drankje. Daarin vergelijkt hij de zintuiglijke ervaring van whiskydrinken met het Schotse landschap. Deze affiniteit met whisky kreeg een blijvende betekenis in de viering van Burns Night. Na de voordracht van "Address to a Haggis" worden de whiskyglazen traditioneel geheven.

Burns' voorliefde voor whisky heeft zelfs geleid tot zijn eigen whiskymerk - Robert Burns. Zowel de Robert Burns malt als de blended variant zijn verkrijgbaar in onze webshop én in onze fysieke winkel in Zolder, inclusief koker. Een enorme meerwaarde dus voor de echte liefhebbers van de dichter.

 

Cranachan: een zoete afsluiter van de avond

Wie regelmatig onze blogs leest, weet dat wij een zwak hebben voor desserts. Vooral als ze een vleugje alcohol bevatten! Voor de deelnemers van Dry January die de uitdaging niet (volledig) willen doorbreken, hebben we een tussenoplossing voor jullie. Er is namelijk een dessert die onlosmakelijk verbonden is met Robert Burns: Cranachan. Deze delicatesse, doordrenkt met whisky, vormt de perfecte afsluiter van een avond vol Schotse tradities.

 

 Ingrediënten

  • 200g verse frambozen
  • 100g havermoutvlokken
  • 400ml slagroom
  • 3 eetlepels schotse whisky (probeer een Robert Burns Malt)

 

Instructies

  1. Rooster de havermoutvlokken in een droge pan tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen.
  2. Klop de slagroom stijf en vouw voorzichtig de honing erdoorheen.
  3. Voeg de whisky toe aan de slagroom en meng het geheel goed.
  4. Nu komt het leuke gedeelte! Haal de glazen erbij en bouw de lagen op: begin met een laagje frambozen, voeg een laagje slagroommengsel toe en strooi er wat geroosterde havermout overheen.
  5. Herhaal de lagen tot de glazen zijn gevuld, eindigend met frambozen bovenop.
  6. Plaats de glazen in de koelkast om het geheel te laten opstijven.

 

Slainte mhath! 


Michaela Peneva
Michaela Peneva

Marketing • Blogger

Als creatieve duizendpoot in de marketingwereld, breng ik die fantasierijke flair ook over naar mijn drankkeuzes. Of het nu tijdens een avondje uit, zonnige vakantie of gezellige bijeenkomst met vriendinnen is, ik ben altijd in mijn element met een verfrissende cocktail in de hand. Cocktails hebben mijn hart gestolen vanwege de eindeloze mogelijkheden om te experimenteren en te ontdekken. Mijn favoriete cocktail van het moment is de “Lazy Red Cheeks”! Een heerlijke cocktail met wodka als basis. Ik hou van wodka omdat het perfect mengt met non-alcoholische dranken. Mijn favoriete spirit? Rum!

Vorige Volgende