Er is momenteel ernstige hinder door stakingen bij bpost in Wallonië en Brussel.  Deze stakingen hebben een impact op de distributiecentra doorheen het land, waardoor jouw pakje langer onderweg zal zijn.

Onweerstaanbare alcoholische desserts voor je eindejaarsfeesten

Onweerstaanbare alcoholische desserts voor je eindejaarsfeesten

Het einde van het jaar nadert snel en dat betekent dat het tijd is om je feestelijke menu te plannen! Eén element dat absoluut niet mag ontbreken op je feestelijke tafel is een verleidelijk dessert. Wil je dit jaar echt uitpakken en je gasten versteld doen staan? Wij hebben voor jou een verzameling unieke en onweerstaanbare dessertrecepten met een (niet zo) verrassende twist – sterke drank! Benieuwd naar de magische samensmelting van zoete lekkernijen en gedurfde spirits? Lees dan snel verder…

 

Whisky Chocolademousse

Ingrediënten

  • 200g pure chocolade
  • 3 eieren, gesplitst
  • 50g suiker
  • ¼ kopje whisky (tip: kies voor een rokerige whisky! Ontdek hier ons aanbod)
  • 1 kopje slagroom

Bereiding

  1. Smelt de pure chocolade au bain-marie of in de magnetron en laat het iets afkoelen.
  2. Klop de eidooiers en de helft van de suiker in een aparte kom tot het mengsel licht en romig is.
  3. Voeg de gesmolten chocolade toe aan het eidooiermengsel en meng goed.
  4. Roer de whisky erdoorheen.
  5. Klop de eiwitten in een schone kom tot zachte pieken ontstaan. Voeg geleidelijk de resterende suiker toe en klop tot stijve pieken.
  6. Klop de slagroom tot zachte pieken.
  7. Voeg eerst een derde van de opgeklopte eiwitten toe aan het chocolademengsel en vouw voorzichtig samen om het luchtig te houden.
  8. Voeg vervolgens de opgeklopte slagroom toe en vouw opnieuw voorzichtig om.
  9. Voeg ten slotte de resterende opgeklopte eiwitten toe en vouw alles samen tot een gladde mousse.
  10. Verdeel de mousse over individuele glazen of kommen en laat minstens 2 uur in de koelkast opstijven.
  11. Garneer met wat geraspte chocolade of slagroom voor het serveren.

 

 

 

 

Baileys Tiramisu 

Ingrediënten

  • 250g mascarpone kaas
  • 200ml slagroom
  • 3 eieren
  • 100g suiker
  • 200ml Baileys Irish Cream
  • 200 ml sterke koffie (afgekoeld)
  • 24-30 lange vingers
  • Cacaopoeder (voor het bestrooien)
  • Een snufje zout

Bereiding

  1. Scheid de eieren en klop de eiwitten met een snufje zout tot stijve pieken ontstaan.
  2. Klop de eidooiers met de suiker tot een licht en romig mengsel.
  3. Voeg de mascarpone toe aan het eidooiermengsel en klop tot alles goed gemengd is.
  4. Klop in een aparte kom de slagroom tot zachte pieken ontstaan.
  5. Vouw voorzichtig de opgeklopte slagroom en de opgeklopte eiwitten in het mascarpone mengsel.
  6. Meng in een ondiepe schaal de koffie en de Baileys.
  7. Doop elke lange vinger kort in het koffie-Baileys mengsel en leg ze in een rechthoekige schaal om de bodem te bedekken.
  8. Schep de helft van het mascarpone mengsel over de lange vingers en strijk glad.
  9. Maak nog een laag gedoopte lange vingers en leg die bovenop het mascarpone mengsel.
  10. Schep de rest van het mascarpone mengsel over de tweede laag lange vingers en strijk weer glad.
  11. Bestrooi de bovenkant royaal met cacaopoeder.
  12. Dek de schaal af met plasticfolie en zet de tiramisu minstens 4 uur (of het liefst een nacht) in de koelkast om op te stijven.
  13. Serveer gekoeld en geniet van je Baileys Tiramisu!

 

 

 


Grand Marnier Crème brulée

Ingrediënten

  • 4 eidooiers
  • 100g fijne kristalsuiker
  • 475ml slagroom
  • 1 vanillestokje (of 1 theelepel vanille-extract)
  • 3 eetlepels Grand Marnier likeur (Tip: Kahlua en DOM Benedictine werken ook uitstekend!)
  • Extra suiker (om te karamelliseren)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 150°C.
  2. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap de zaadjes eruit.
  3. Verwarm de slagroom, vanillezaadjes en het vanillestokje (of vanille-extract) in een pan op laag vuur tot net onder het kookpunt. Haal daarna van het vuur en laat het mengsel 10-15 minuten trekken.
  4. Klop intussen de eidooiers en suiker samen in een kom tot het mengsel licht en romig wordt.
  5. Verwijder het vanillestokje uit de slagroom en voeg geleidelijk de slagroom toe aan het eidooiermengsel, terwijl je blijft kloppen.
  6. Voeg de Grand Marnier toe en meng goed.
  7. Plaats vier vuurvaste schaaltjes of ramekins in een bakblik of ovenschaal.
  8. Giet het mengsel gelijkmatig in de schaaltjes.
  9. Plaats het bakblik in de oven en voeg kokend water toe aan het bakblik zodat het water tot halverwege de zijkanten van de schaaltjes komt. Dit creëert een waterbad voor het gelijkmatig garen van de crème brûlées.
  10. Bak de crème brûlées in de voorverwarmde oven gedurende 30-40 minuten, of totdat ze stevig zijn aan de randen maar nog een beetje wiebelig in het midden.
  11. Haal de schaaltjes uit de oven en laat ze volledig afkoelen. Koel ze vervolgens minstens 2 uur in de koelkast.
  12. Voor het serveren, strooi een dunne laag fijne kristalsuiker over de bovenkant van elke crème brûlée. Gebruik een keukenbrander om de suiker te karamelliseren tot een knapperige, gouden laag.
  13. Laat even afkoelen zodat de suikerlaag hard wordt en serveer dan direct.

 

 

 

 

Amaretto Chocolade Fondue

Ingrediënten

 

  • 200 g pure chocolade (in stukjes gebroken)
  • 150 ml slagroom
  • 2 eetlepels Amaretto likeur
  • Vers fruit, marshmallows, biscuitjes, …

Bereiding

  1. Plaats de stukjes pure chocolade in een hittebestendige kom.
  2. Verwarm de slagroom in een pan op laag vuur tot net onder het kookpunt.
  3. Giet de warme slagroom over de stukjes chocolade en laat het een minuut staan om de chocolade te smelten.
  4. Roer het mengsel voorzichtig tot een gladde chocoladesaus.
  5. Voeg de Amaretto likeur toe aan de chocoladesaus en roer goed om de smaken te combineren.
  6. Giet de chocoladesaus in een fonduepotje of een hittebestendige schaal die geschikt is voor de fondue.
  7. Plaats het fonduepotje op een warmtebron (bijv. een fonduebrander) om de saus warm te houden, maar pas op dat de saus niet aanbrandt.
  8. Serveer de chocoladesaus met een selectie van vers gesneden fruit, marshmallows, biscuitjes, of andere lekkernijen om in de saus te dopen.
  9. Gebruik fonduevorken of lange prikkers om de dingen in de chocoladesaus te dopen en te genieten.

 

 

 

Note: Een echte chef-kok proeft tijdens het bereiden van deze lekkernijen stiekem van de ingrediënten – maar wees gewaarschuwd, voor je het weet sta je te dansen nog voor de gasten arriveren! 

Nog op zoek naar een leuk eindejaarsgeschenk? Laat je inspireren

Proost op een jaar vol vreugde, lekkernijen en spirits!


Michaela Peneva
Michaela Peneva

Marketing • Blogger

Als creatieve duizendpoot in de marketingwereld, breng ik die fantasierijke flair ook over naar mijn drankkeuzes. Of het nu tijdens een avondje uit, zonnige vakantie of gezellige bijeenkomst met vriendinnen is, ik ben altijd in mijn element met een verfrissende cocktail in de hand. Cocktails hebben mijn hart gestolen vanwege de eindeloze mogelijkheden om te experimenteren en te ontdekken. Mijn favoriete cocktail van het moment is de “Lazy Red Cheeks”! Een heerlijke cocktail met wodka als basis. Ik hou van wodka omdat het perfect mengt met non-alcoholische dranken. Mijn favoriete spirit? Rum!

Vorige Volgende