Dit zijn de 10 meest gekochte whisky's van 2023

Dit zijn de 10 meest gekochte whisky's van 2023

Stap binnen in de wereld van verfijnde smaken, kenmerkende aroma's en een vleugje tijdloze elegantie. We vullen onze glazen en brengen een toost uit op de top 10 whisky's van 2023!

2023 heeft ons een prachtige selectie van goddelijke distillaten gebracht. Van de mysterieuze hooglanden van Schotland tot de weelderige heuvels van Ierland en ver daarbuiten. Of je nu een doorgewinterde whiskykenner bent of net begint met het ontdekken van deze ambachtelijke geest, deze lijst zal je verleiden met zijn betoverende variëteit en ongeëvenaarde kwaliteit. Dus trek een comfortabele stoel aan, bereid je voor op een onvergetelijke reis door de wereld van whisky en laat je smaakpapillen verrassen door de crème de la crème van dit jaar.

 

Plaats 10: Arran The Bodega Sherry

Arran The Bodega Sherry is een whisky uit Schotland van het merk Arran. Het valt binnen de groep whisky onder de categorie Single Malt. Deze whisky komt uit de streek Isle Of Arran.

De kruidige, alsook fruitige smaken zijn vrij aanwezig, maar overheersen niet. Ze bepalen mee de smaak, het profiel en het karakter van deze drank maar zijn minder doorslaggevend als eventueel sterk aanwezige tonen. Er zijn houtige hints merkbaar, maar deze smaken zijn slechts licht aanwezig. Ze geven extra karakter en diepgang aan deze drank, zonder deze echt in een bepaalde richting te duwen.

Op basis van dit profiel kan je besluiten dat deze whisky een redelijk uitgesproken karakter heeft.

 

 

Plaats 9: The Dalmore Cigar Reserve

The Dalmore Cigar Reserve is een whisky uit Schotland van het merk The Dalmore.

De Dalmore Distillery produceert sinds 1839 uitzonderlijke single malt whisky en was bijna een eeuw lang eigendom van de Clan Mackenzie. De bepalende invloed van de clan op de distilleerderij is nog steeds duidelijk, met het iconische koninklijke hertengewei, afkomstig van het familiewapen van de clan Mackenzie, dat elke fles The Dalmore siert. Deze single malt whisky krijgt zijn unieke karakter van een nauwkeurige selectie van gerijpte whisky afkomstig van vaten van drie types: Amerikaanse ex-bourbon vaten, 30 jaar oude Matusalem oloroso sherry vaten en premier cru Cabernet Sauvignon wijn barriques.

 

 

Plaats 8: Arran Barrel Reserve

Arran Barrel Reserve 43° is een whisky uit Schotland van het merk Arran. Het valt binnen de groep whisky onder de categorie Single Malt. Deze whisky komt uit de streek Isle Of Arran en rijpte op Bourbon Barrel vaten.

De fruitige smaken zijn vrij aanwezig, maar overheersen niet. Ze bepalen mee de smaak, het profiel en het karakter van deze drank maar zijn minder doorslaggevend als eventueel sterk aanwezige tonen. Er zijn bloemige, alsook houtige hints merkbaar, maar deze smaken zijn slechts licht aanwezig. Ze geven extra karakter en diepgang aan deze drank, zonder deze echt in een bepaalde richting te duwen.

Op basis van dit profiel kan je besluiten dat deze whisky een vrij zacht karakter heeft, zonder extremen.

 

 

Plaats 7: Arran 10 jaar oud

De Arran 10yo is een frisse en levendige Arran malt expressie met alle kenmerken van de klassieke Arran stijl. Vanille en citrus domineren in deze vlotte, zachte dram uit Schotland.

Neus: de initiële zoete vanille maakt plaats voor traag gedistilleerd fruit-kiwi, banaan, meloen- met een vleugje cacao poeder bovenop;

Mond: de toets van kaneel geeft een kruidige toevoeging aan de zachte, zoete textuur die het gehemelte streelt. De klassieke citrussmaken van Arran tegen een achtergrond van zoete eik.

Finish: stroomt over de tong zoals gouden siroop en verdwijnt zachtjes aan.

 

 

Plaats 6: Tamnavulin Sherry

Tamnavulin Sherry Cask kwam korte tijd na de succesvolle lancering van Tamnavulin Double Cask op de markt en is gerijpt op Amerikaanse eikenhouten vaten en kreeg een finish op Oloroso sherryvaten. Een zeer betaalbare whisky van hoge kwaliteit, deze minder bekende distilleerderij gaat nog van zich laten horen.

Neus: vanille en cake, citrus en zachte gember.

Mond: trouw aan de neus met meer uitgesproken smaken van gebak en citrus, gevolgd door rozijnen en candijsuiker.

Afdronk: langdurig, complex met fruit uit de boomgaard, sinaasappel voorop.

 

 

Plaats 5: Teeling Duvel Small Batch 2023

De Teeling Duvel Small Batch 2023 is een whisky uit Ierland van het merk Teeling.

Een gelijkaardige botteling aan de vorige Teeling Small Batch Duvel Collaboration, eveneens op 46%, maar toch een subtiel verschil omwille van de langere vatrijping. Editie 1 kwam in een witte doos, editie 2 (en meteen de laatste) komt in een zwarte doos, onmogelijk om je te vergissen dus!

 

Plaats 4: The Dalmore 15 jaar oud

The Dalmore 15 years old single malt whisky werd gelanceerd in 2007, en is een van de meest populaire expressies in het The Dalmore-gamma. Hij rijpt twaalf jaar in ex-bourbonvaten van Amerikaans wit eiken en vervolgens drie jaar in drie verschillende sherryvaten - Amoroso, Apostoles en Matusalem oloroso.

 

Plaats 3: Glendronach 12y

Glendronach 12y 43° is een whisky uit Schotland van het merk Glendronach. Het valt binnen de groep whisky onder de categorie Single Malt. Deze whisky komt uit de streek Highland.

Volledig gerijpt op sherry vaten (Oloroso voor droge vruchten en kruiden, Pedro Ximenez voor druiven en zoetigheid), herleeft met deze 12 jaar oude versie van Billy Walker de traditie van deze Highlands grand cru.

Neus: krachtig, zonder compromis, gedomineerd door sherry. Tonen van honing, noten en koffie. De neus evolueert over fruit, kweeperen en gestoofde appelen. Iets exotisch naar het einde toe. Hij wordt uitbundiger over fruitcake, chocolade, en amandelmelk.

Mond: tannines, omhuld met donkere chocolade. Kruidig. Sesamolie. De terugkeer van fruit in combinatie met zoethout.

Finish: ontwikkelt zich over verse mout. Fris.

 

 

Plaats 2: Nikka From The Barrel

Nikka "From the Barrel" met zijn zeer herkenbare fles is een van de grote klassiekers in de Japanse whisky. Het is een blended whisky die voortkomt uit sherry vaten, bourbon, opnieuw gebrande bourbon vaten en nieuwe vaten! De zorg die de Master Blender van Nikka hieraan besteedt, geeft deze whisky een zelden gezien krachtige, complexe smaak.

De neus is fijn en complex met een florale, fruitige pointe. Daarna steken kruiden en leder de kop op naast kruidnagel, vanille, nougat met amandelen en karamel.

De mond is zeer krachtig en vastberaden, evolueert over gekaramelliseerde appel, gekookte perzik en dadels.

De afdronk is lang met een maritieme toets over vanille en pruimenconfituur.

 

 

Plaats 1: Dalmore 12y

Dalmore 12 Year Old is een krachtige Highland single malt. Vele expressies van The Dalmore illustreren de mogelijkheden van rijping op sherryvaten. De rijping van deze 12yo begint in bourbonvaten. De helft van de whisky wordt vervolgens overgezet naar sherryvaten, en deze helft wordt opnieuw gemengd met de volledig in bourbonvaten gerijpte whisky om deze elegante klassieker te creëren. 

Neus: heel uitgesproken en moutig. Floraal en fruitig (perzik, abrikoos), evoluerend naar brioche, cacaopoeder en sinaasmarmelade.

Smaak: mooi evenwichtig tussen zoet en bitter. Smakelijk en vlot, waarbij de aroma's van sinaas worden herbevestigd. Gaat verder met noten en een zilt toetsje.

Afdronk: lang en kruidig (munt) en plantaardig om te eindigen bij een mespuntje zout.


Maarten Cuypers
Maarten Cuypers

Marketing • IT • Klantenservice

Ik ken Broekmans al van toen ik in 2006 afstudeerde en dankzij Jan heb ik de passie voor sterke dranken leren kennen.  Ik zet mij dageljks in voor de webshop, de klantendienst en alle IT die daar bij komt kijken.  In mijn vrije tijd kan ik naast whisky ook heel erg genieten van rum, maar net zo goed ook van een gin-tonic of een eenvoudige bellini.  Om het met de woorden van Martien Meiland te zeggen: als er geen alcohol in zit, mij niet bellen!

Vorige Volgende