Er is momenteel ernstige hinder door stakingen bij bpost in Wallonië en Brussel.  Deze stakingen hebben een impact op de distributiecentra doorheen het land, waardoor jouw pakje langer onderweg zal zijn.

Wijnliefhebbers opgelet: zo bewaar je rode wijn na openen

Wijnliefhebbers opgelet: zo bewaar je rode wijn na openen

Als wijnliefhebber geniet je vast van een goed glas rode wijn bij het diner, een gezellige avond met vrienden of gewoon ter ontspanning. Maar wat doe je als je slechts één glas wilt drinken en de rest van de fles wilt bewaren? Je ontdekt het hier!

 

De eeuwigheid van wijn

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je opent een fles rode wijn, drinkt een glas of twee en vergeet de rest van de fles een paar dagen in de koelkast. Wanneer je de fles weer opent, merk je dat de wijn zuur is geworden. Disappointing… “Was wijn niet een van de duurzaamste producten die men kan consumeren?”, horen we je denken. Dat klopt! Als ze goed afgesloten zijn, kunnen sommige wijnen van hoge kwaliteit jarenlang worden bewaard. Maar zodra de wijn wordt geopend, wordt hij onvermijdelijk blootgesteld aan zijn grootste vijand: zuurstof. Hierdoor gaat de wijn oxideren en dat heeft op zijn beurt gevolgen voor de smaak.

 

Hoe lang kun je genieten van een geopende fles wijn?

Over het algemeen blijft een geopende fles rode wijn drie tot vijf dagen goed. Dit geldt voor zowel goedkopere wijnen als voor duurdere, complexere wijnen. Het is belangrijk om te weten dat hoe langer de wijn openstaat, hoe sneller de smaak, aroma’s en kleur kunnen veranderen. De exacte tijdspanne waarin een geopende fles wijn goed blijft, hangt af van verschillende factoren zoals de kwaliteit van de wijn, de opslagmethode en de blootstelling aan zuurstof.

 

5 Tips voor een langere houdbaarheid

Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om de levensduur van je geopende fles rode wijn te verlengen. Of je nu een trage of snelle drinker bent, met deze handige tips kun je ervoor zorgen dat je wijn niet verandert in azijn voordat je het kunt opdrinken. 

1. Bewaar de wijn op de juiste temperatuur

Wijn staat best op een koele en donkere plek. Na opening kan je de wijn het beste bewaren in de koelkast bij een temperatuur tussen 7 en 18 graden Celsius. De koelere temperatuur kan niet voorkomen dat de wijn oxideert, maar het kan het proces wel aanzienlijk vertragen. Het is echter wel belangrijk op te merken dat je de wijn niet te lang in de koelkast moet bewaren, omdat dit de smaak en het aroma kan beïnvloeden.

2. Gebruik een wijnstop

Het kan enigszins helpen om de wijn terug af te sluiten met behulp van de kurk, maar dit helpt voornamelijk tegen stof en vuil. Als je de wijn langer wilt bewaren na opening is het beter om een wijnstop te gebruiken. Een wijnstop is een kleine, meestal herbruikbare dop die op de opening van een wijnfles past om de wijn af te sluiten. Er zijn verschillende soorten beschikbaar, waaronder vacuümstops die lucht uit de fles trekken en doppen met een speciale verzegeling om de wijn af te sluiten.

3. Bewaar geopende flessen rode wijn rechtopstaand

Wanneer een fles ligt, kan de kurk in contact komen met de wijn, waardoor de kurk kan opzwellen en breken. Dit kan leiden tot een verhoogde blootstelling aan zuurstof, wat de wijn kan laten oxideren en bederven.

4. Bewaar de wijn op een donkere plaats

Wanneer wijn wordt blootgesteld aan licht, kan dit de chemische samenstelling van de wijn veranderen en de smaak en kwaliteit van de wijn negatief beïnvloeden. Een donkere kelder of een koelkast zijn dus ideale bewaarplaatsen voor geopende rode wijn.

5. Giet de wijn over in een kleinere fles

Door de wijn over te gieten in een kleinere fles, wordt de hoeveelheid lucht verminderd en wordt de wijn beter beschermd tegen oxidatie.

 

Et voilà, je weet nu alles wat je moet weten over de houdbaarheid van rode wijn. Haal die halve fles die je nog over hebt van gisterenavond maar boven en maak er een gezellige avond van!

Ben je op zoek naar een heerlijke fles rode wijn om van te genieten? Bij Drankenshop Broekmans vind je een groot en divers aanbod in wijn.  Let op: het assortiment rode wijnen in onze winkel te Zolder verschilt van ons online aanbod.

Ontdek onze rode wijnen in de webshop >


Michaela Peneva
Michaela Peneva

Marketing • Blogger

Als creatieve duizendpoot in de marketingwereld, breng ik die fantasierijke flair ook over naar mijn drankkeuzes. Of het nu tijdens een avondje uit, zonnige vakantie of gezellige bijeenkomst met vriendinnen is, ik ben altijd in mijn element met een verfrissende cocktail in de hand. Cocktails hebben mijn hart gestolen vanwege de eindeloze mogelijkheden om te experimenteren en te ontdekken. Mijn favoriete cocktail van het moment is de “Lazy Red Cheeks”! Een heerlijke cocktail met wodka als basis. Ik hou van wodka omdat het perfect mengt met non-alcoholische dranken. Mijn favoriete spirit? Rum!

Vorige Volgende