Er is momenteel ernstige hinder door stakingen bij bpost in Wallonië en Brussel.  Deze stakingen hebben een impact op de distributiecentra doorheen het land, waardoor jouw pakje langer onderweg zal zijn.

Feestelijke Snelcursus: Champagne, Cava of Prosecco?

Feestelijke Snelcursus: Champagne, Cava of Prosecco?

Tijdens de feestelijke eindejaarsperiode klinkt vaak de vraag: "Wil je een glaasje Champagne of heb je liever Prosecco? We hebben ook nog Cava koud staan." Het antwoord luidt meestal met een schouderophaling: "Kies maar, maakt niet uit." Want laten we eerlijk zijn, wie kan zonder aarzeling het verschil uitleggen tussen deze mousserende wijnen? Om dit jaar goed voorbereid te zijn, presenteren we hier een snelcursus: 'Champagne, Cava, of Prosecco?' 

Voor velen lijken Cava, Champagne en Prosecco op het eerste zicht op elkaar. Dit is begrijpelijk want het zijn alle drie mousserende wijnen, die visueel fel op elkaar lijken. Daarnaast zijn het alle drie  synoniem met vieringen, toasten en vrolijke momenten. Marketing draagt ook bij aan de misvatting. Termen als 'bubbels' worden soms als algemene benamingen gebruikt, vervagend wat deze mousserende wijnen zo uniek maakt. Maar onder de oppervlakte verschuilen zich significante verschillen. Het onderscheid komt vooral voort uit de regio van herkomst, de gebruikte druivensoorten en de toegepaste productiemethode.

Ga snel naar: druivensoorten, productiemethode, prijs, gelegenheden, gerechten, soorten champagne

Herkomst

Champagne

Champagne komt uit de gelijknamige regio in Frankrijk. Het staat bekend als de koning der mousserende wijnen en wordt geproduceerd volgens dezelfde méthode champenoise, waarbij de tweede gisting in de fles plaatsvindt.

 

Cava

Dit is een Spaanse mousserende wijn, voornamelijk geproduceerd in de regio's Catalonië. Het wordt traditioneel gemaakt volgens de méthode champenoise, wat betekent dat de wijn in de fles fermenteert.

 

Prosecco

Prosecco komt uit Noord-Italië, met name uit de regio's Veneto en Friuli-Venezia Giulia. Het wordt meestal geproduceerd volgens de charmat-methode, waarbij de tweede gisting plaatsvindt in roestvrijstalen tanks.

 

 

Druivensoorten

Champagne

Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier zijn de voornaamste druivensoorten die worden gebruikt in Champagne.

 

Cava

De belangrijkste druivensoorten voor cava zijn Macabeo, Parellada en Xarel-lo, hoewel ook andere lokale variëteiten kunnen worden gebruikt.

 

Prosecco

Glera is de belangrijkste druif voor Prosecco, hoewel er ook kleine hoeveelheden andere druiven kunnen worden toegevoegd.

 

 

Productiemethode

Cava en Champagne

Beide worden vaak geproduceerd volgens de méthode champenoise, waarbij de wijn een tweede gisting ondergaat in de fles, wat zorgt voor de karakteristieke bubbels.

 

Prosecco

Meestal geproduceerd volgens de charmat-methode, waarbij de tweede gisting plaatsvindt in tanks. Dit resulteert in een fruitiger en lichter karakter.

 

 

Oké de essentiële verschillen kunnen we al afvinken. Toch blijven er een aantal vragen hangen waar wij, en waarschijnlijk velen van jullie, nog mee zitten. Laten we een kijkje nemen…

 

Welke van de drie is over het algemeen het duurst: Cava, Champagne of Prosecco?

Champagne is doorgaans het duurst. De exclusiviteit van de Champagne-regio, de traditionele productiemethode en het prestige daarbij dragen bij aan de hogere prijs.

 

 

Is er een ideale gelegenheid voor het serveren van elk van deze mousserende wijnen?

Cava

Cava is geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een betaalbaar alternatief voor Champagne zonder in te boeten aan kwaliteit. Het past goed bij informele bijeenkomsten, feesten en brunches. 

 

Champagne

Champagne is ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een premium mousserende wijn voor speciale gelegenheden. Het wordt vaak geassocieerd met luxe en is geschikt voor formele evenementen, vieringen en toosten op mijlpalen.

 

Prosecco

Prosecco is perfect voor mensen die een lichtere en meer toegankelijke mousserende wijn zoeken. Het is ideaal voor informele bijeenkomsten, aperitieven en zonnige dagen.

 

 

Zijn er specifieke gerechten die goed samengaan met cava, champagne of prosecco?

Ja, ze passen allemaal goed bij verschillende gerechten. Champagne gaat goed samen met schaal- en schelpdieren, terwijl Cava goed kan worden gecombineerd met tapas en Prosecco vaak wordt genoten met lichtere voorgerechten.

 

 

Wat betekent brut, semi-sec en sec op het etiket van een Champagnefles?

De verschillen tussen Champagne brut, semi-sec en sec liggen in de hoeveelheid suiker die aan de wijn wordt toegevoegd tijdens het productieproces, wat de zoetheid van de wijn beïnvloed.

Brut

Dit is de meest droge variant. Brut bevat weinig tot geen toegevoegde suiker waardoor het een droge en frisse smaak heeft.

 

Semi-sec

Semi-sec betekent halfdroog. Deze champagne bevat meet suiker dan brut, wat resulteert in een iets zoetere smaak. Het is echter nog steeds minder zoet dan de volgende variant.

 

Sec

in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is sec eigenlijk zoeter dan brut en semi-sec. Het bevat een aanzienlijke hoeveelheid toegevoegde suiker, waardoor het een zachtere en zoetere smaak krijgt.

 

 

En zo zijn we weer aan het einde van onze blog gekomen. Als je nog op zoek bent naar het perfecte eindejaarsgeschenk of een flesje van jouw favoriete ‘bubbels’ (ja, we houden van die term), dan is Drankenshop Broekmans the place to be. Neem gerust een kijkje op onze webshop of breng een bezoek aan onze fysieke winkel.

Ontdek onze dranken

Wij wensen jullie alvast bruisende feestdagen toe!


Michaela Peneva
Michaela Peneva

Marketing • Blogger

Als creatieve duizendpoot in de marketingwereld, breng ik die fantasierijke flair ook over naar mijn drankkeuzes. Of het nu tijdens een avondje uit, zonnige vakantie of gezellige bijeenkomst met vriendinnen is, ik ben altijd in mijn element met een verfrissende cocktail in de hand. Cocktails hebben mijn hart gestolen vanwege de eindeloze mogelijkheden om te experimenteren en te ontdekken. Mijn favoriete cocktail van het moment is de “Lazy Red Cheeks”! Een heerlijke cocktail met wodka als basis. Ik hou van wodka omdat het perfect mengt met non-alcoholische dranken. Mijn favoriete spirit? Rum!

Vorige Volgende