Er is momenteel ernstige hinder door stakingen bij bpost in Wallonië en Brussel.  Deze stakingen hebben een impact op de distributiecentra doorheen het land, waardoor jouw pakje langer onderweg zal zijn.

Dit zijn de 10 populairste gins van 2023

Dit zijn de 10 populairste gins van 2023

Stap binnen in een wereld van verfrissende botanicals, bruisende mixen en de kunst van het perfecte gin-tonicritueel. Maak je klaar om je smaakpapillen te verrassen met de 10 populairste gins van 2023 (tot nu toe)!

2023 heeft een ware ginrevolutie ontketend, waarbij distilleerderijen over de hele wereld hun creativiteit hebben ontketend om unieke smaken te creëren die de zintuigen prikkelen. Van traditionele London Dry-gins tot innovatieve ambachtelijke brouwsels. Deze lijst neemt je mee op een aromatische reis langs de meest geliefde gins van dit jaar. Of je nu een doorgewinterde ginliefhebber bent of net begint met het verkennen van deze geestige drank, bereid je voor op een smaakvolle ontdekkingstocht die je verlangen naar een perfecte gin-tonic zal aanwakkeren. Dus haal je glazen tevoorschijn, vul ze met ijs en garnituren, en hef het glas op een onvergetelijke selectie van gins die de wereld in 2023 veroverden. Proost en geniet van elke slok van deze sensationele mixen. Cheers!

 

Plaats 10: Scapegrace Black

Twee Nieuw-Zeelanders kenden elkaar niet zo heel erg goed tot de ene trouwde met de zus van de andere. Het klinkt als het begin van een grap, maar het is het verhaal achter Scapegrace Black gin. De twee nieuwe schoonbroers ontdekten dat ze allebei al lang droomden van hun eigen gin. Ze vonden nog een derde partner (een muzikant) en startten met hun eigen distilleerderij. Ze kochten een oude whisky-ketel, zochten de 12 ideale botanicals en zo creëerden ze eerst een gin die intussen meerdere gouden medailles won. Vervolgens breidden ze uit met enkele speciale versies van de gin en sinds kort maken ze ook vodka en hun eigen whisky. Scapegrace begon met een onwaarschijnlijke ontmoeting, maar is intussen een echte gevestigde waarde.

 

Plaats 9: Citadelle Rouge

Citadelle Rouge gin is een Franse gin, gemaakt van graanalcohol, doordrenkt met 24 plantaardige ingrediënten en gedistilleerd in kleine koperen distilleerketels. Het eindproduct wordt gereduceerd tot 41,2% vol voordat het wordt gebotteld.

Neus: rood fruit, frisse citadelle-signatuur met een gastronomische benadering die zich opent naar gebaknoten.
Smaak: complex, fris, perfect evenwicht tussen zoet en scherp. Rode bessen worden geassocieerd met de subtiliteit van de rabarber voor een frisse kijk op fruit.
Finale: mooie lengte met een pittig kantje.

 

Plaats 8: Aviation Gin

Aviation Gin is ontstaan uit een samenwerking tussen meester-mixoloog Ryan Magarian en House Spirit's Distillery in Portland. Zij hadden één missie voor ogen: bewijzen dat Gin "The world's most mixable drink" is en af te stappen van "de dictatuur van de jeneverbes". Ze wilden een nieuw imago voor gin creeëren, de New Western Dry Gin. De merknaam "Aviation" slaat terug op de klassieke cocktail die bijna een eeuw geleden is uitgevonden in New York. Intussen heeft Aviation Gin ook een bekend gezicht achter zich gekregen met de acteur Ryan Reynolds die mede-eigenaar werd van het merk.

 

Plaats 7: Gin Sea

De Spaanse Gin Sea werd door de gerenommeerde sommelier Manuel Barrientos gecreëerd. Het uitgesproken karakter heeft de Gin Sea te danken aan de vijfmaal gedistilleerde spirit, die in Engeland wordt aangekocht. Daarna wordt deze op smaak gebracht en verder gerijpt in de kleine destilleerderij ‘Hacha’ in Amurio, Spanje. Enkele van de gebruikte botanicals: jeneverbessen, koriander, thijm, pepermunt, zoethout, kardemoen, sinaasappel en citroen. De aroma’s van de Gin Sea hebben een maritiem karakter, dat ondersteund wordt door een toets van wilde munt, kamille en zoethout. In het smakenpalet vinden we verder kardemon en kamille terug, heerlijk gecombineerd met een zoete appelsientoets.

 

Plaats 6: Mombasa Club Strawberry

Mombasa Club Strawberry gin is een typische retrogin en wordt gemaakt volgens een negentiende-eeuws recept. Hij was oorspronkelijk bedoeld voor de Britse kolonisten in Mombasa (Kenia). Deze kolonisten richten de eerste exclusieve club op, de mythische Mombasa Club. Enkel leden – uiteraard alleen Engelsen – hebben het privilege om te genieten van deze gin. Vandaag de dag wordt deze spirit gemaakt met zorgvuldig geselecteerde aromatische kruiden en planten om het exclusieve recept en de authentieke smaak nieuw leven in te blazen.

Deze versie met aardbeien geeft deze gin een zoetere smaakervaring.

 

Plaats 5: Citadelle Jardin d'Eté

De Citadelle Jardin d'été gin is een populaire gin uit Frankrijk.

Neus: fris en intens, opent met tonen van jeneverbes en citrusvruchten (yuzu en gekonfijte sinaasappelschil), aangevuld met bloemen (violet) en venkel met een achtergrond van zoete specerijen en zoethout.

Mond: Allemaal in delicatesse en een mooie frisheid, speelt in een nog steeds bloemig register maar meer kruidig ​​en fruitig op mandarijn, meloen en kubusbes. Evolueert met tonen van engelwortel, nootmuskaat, iriswortel en steranijs.

Afdronk: Zeer lang, bloemig en fruitig, op citrus, amandel, komijn, hartig en maniguette.

 

Plaats 4: Mombasa Club Gin

Mombasa Club Gin is een typische retrogin en wordt gemaakt volgens een negentiende-eeuws recept. Hij was oorspronkelijk bedoeld voor de Britse kolonisten in Mombasa (Kenia). Deze kolonisten richten de eerste exclusieve club op, de mythische Mombasa Club. Enkel leden – uiteraard alleen Engelsen – hebben het privilege om te genieten van deze gin. Vandaag de dag wordt deze spirit gemaakt met zorgvuldig geselecteerde aromatische kruiden en planten om het exclusieve recept en de authentieke smaak nieuw leven in te blazen.

 

Plaats 3: Nikka Coffey Gin

Het verhaal van Nikka Coffey gin begint bij Masataka Taketsuru. Hij is de zoon van een sakebrouwer en vertrekt in 1918 naar Schotland om te studeren aan de universiteit van Glasgow. Hij gaat werken bij verschillende distilleerderijen (o.a. Longmorn, Hazelburn, James Calder) en leert zo alles over hoe Schotse whisky gemaakt wordt. Hij trouwt met de Schotse rita en keert in 1920 terug naar Japan. Daar start hij met het maken van lokale whisky en richt hij in 1936 de Yoichi Distillery op. In 1940 komt de eerste NIKKA whisky op de markt. Vandaag is Nikka een gote speler in de wereld van de Japanse whisky. Ze hebben een heel aantal fijne producten met o.a. single malts van Yoichi en Miyagikyo, Taketsuru Pure Malt, Nikka From the Barrel, Days en de Coffey Grain en Malt.

De naam "Coffey" heeft niets met toffee of koffie te maken, maar verwijst naar Aeneas Coffey, de uitvinder van de, naar hem genoemde, Coffey Still.

 

Plaats 2: Drouin Le Gin Pira

Calvados van Christian Drouin heeft zijn vorm gekregen door drie generaties passie. In 1960 start Christian Drouin (vader) met zijn boerderij in de heuvels van Gonneville. Hij plant er appelbomen en de zin om calvados te maken steekt al snel de kop op. De distillaten van de eerste 20 jaren worden op verschillende vaten te rijpen gelegd en Drouin verkrijgt ook een aantal oudere loten Calvados. In 1979 beslissen vader en zoon Drouin dat hun producten klaar zijn voor de wereld. Ze kiezen meteen voor een internationale aanpak en een focus op topkwaliteit. In 2004 vervoegt kleinzoon Guillaume Drouin het bedrijf. Met dezelfde passie en drive voor zijn product als de voorgaande generaties, maakte hij van Drouin een van dé referenties als het over Calvados gaat.

Met deze Le Gin de Christian Drouin Pira bevestigt Drouin zijn naam nu ook in het ginlandschap.

 

Plaats 1: Citadelle Gin

In de Sud-Ouest is alles aanwezig: de zon, de zee, het platteland... En natuurlijk het Château de Bonbonnet, de bakermat van Citadelle Gin. De jeneverbessen die aan het kasteel groeien, brachten meesterdistilleerder Alexandre Gabriel op een idee: de pionier worden van de Franse gin. Het was 1996, het project was gekkenwerk, maar Citadelle Gin was geboren! Citadelle is een echte châteaugin. Het is op het kasteel dat de jeneverbessen worden geoogst om Franse gin te maken. In het kasteel is ook de distilleerderij gebouwd. Of het nu met een kleine gin-tonic aan zee of een dozijn oesters in de vissershutten is, Citadelle is om van te genieten met familie en vrienden en zonder de citroenzeste te vergeten voor de finishing touch.


Maarten Cuypers
Maarten Cuypers

Marketing • IT • Klantenservice

Ik ken Broekmans al van toen ik in 2006 afstudeerde en dankzij Jan heb ik de passie voor sterke dranken leren kennen.  Ik zet mij dageljks in voor de webshop, de klantendienst en alle IT die daar bij komt kijken.  In mijn vrije tijd kan ik naast whisky ook heel erg genieten van rum, maar net zo goed ook van een gin-tonic of een eenvoudige bellini.  Om het met de woorden van Martien Meiland te zeggen: als er geen alcohol in zit, mij niet bellen!

Vorige Volgende