Er is momenteel ernstige hinder door stakingen bij bpost in Wallonië en Brussel.  Deze stakingen hebben een impact op de distributiecentra doorheen het land, waardoor jouw pakje langer onderweg zal zijn.

De Vodka-mixer gids: de ultieme lijst van dranken om te mixen met Wodka

De Vodka-mixer gids: de ultieme lijst van dranken om te mixen met Wodka

Wodka is een van de meest veelzijdige sterke dranken ter wereld. Het is een neutrale alcohol die gemakkelijk te mengen is met verschillende ingrediënten om heerlijke cocktails te maken. Inspiratie nodig voor de zomermaanden? Schud je shaker uit en ontdek de beste wodka-mixers voor jouw feestjes!

 

 

Wodka-mixologie

Wodka wordt vaak gemengd met frisdrank om de smaak te verbeteren en de alcohol te verdunnen. De “zuivere” samenstelling van deze sterke drank vormt een uitstekende basis voor de bereiding van diverse cocktails.

 

Is het nu Wodka of Vodka?

Alvorens we aan de slag gaan, misschien toch nog even stilstaan bij een veelgestelde vraag: is het nu Vodka of Wodka?  Goed nieuws: beiden zijn eigenlijk goed! De schrijfwijze hangt voornamelijk af van het land. In Russische literatuur wordt steevast Vodka met een 'V' gebruikt, maar in Polen - het land dat toch wordt beschouwd als de uitvinder van deze spirit - spreekt men al sinds 1405 van "wodka" (uitspraak: Voedka). Het woord vertaalt zich naar het Nederlands als "watertje", maar eenieder die al eens een shotje wodka achterover sloeg heeft allicht al gemerkt dat het toch iets straffer afgaat als een glaasje Evian.

Wij gebruiken in dit artikel beide termen losjes door elkaar, het is immers maar net waar je je prettig bij voelt!

 

De rol van wodka in het maken van de perfecte cocktail

De soort wodka die je gebruikt kan invloed hebben op de smaak en kwaliteit van jouw cocktails. Hoewel wodka een eenvoudige, neutrale drank is, zijn er veel variaties in kwaliteit en smaak tussen verschillende merken en soorten. Als je een specifiek recept volgt, is het dus belangrijk om de aanbevolen soort wodka te gebruiken.

 

De vodka-mixer gids

Tonic water - Wodka & Tonic

Tonic water is een populaire mixer, die vooral gekend is door de bekende gin tonic. Als je wilt experimenteren met een twist op de klassieke gin tonic, kan je ervoor kiezen om de gin te vervangen door vodka. Deze cocktail is een geweldige optie voor vodka-liefhebbers die op zoek zijn naar iets lichts en verfrissends om te mixen met hun drankje. Belangrijk hierbij is om te kiezen voor een zachte, neutrale vodka, die de smaak van tonic niet zal overweldigen en de smaak van het drankje in balans zal houden. Naast de populaire Absolut Vodka en Belverde Vodka raden wij volgende merken aan:

 

Cranberrysap - Cosmopolitan

Cranberrysap is een geweldige mixer voor vodka als je op zoek bent naar een zoete en zure smaak. Het is een populaire optie voor cocktails zoals de “Cosmopolitan”. Er zijn veel verschillende soorten vodka die goed werken in een Cosmopolitan-cocktail, maar over het algemeen wordt een premium, hoogwaardige vodka aanbevolen voor de beste smaak. Een vodka van goede kwaliteit zal een gladde en pure smaak hebben zonder ongewenste aroma’s die de smaak van de cocktail kunnen beïnvloeden.
Enkele voorbeelden van vodka’s die goed werken in een Cosmopolitan zijn:

 

Sinaasappelsap - Screwdriver

Sinaasappelsap is nog een uitstekend drankje om te mixen met vodka, vooral voor degenen die van een zoetere smaak houden. Het is een geweldige optie voor het maken van een “Screwdriver”. Aangezien deze cocktail vrij eenvoudig is, is de keuze van de vodka minder belangrijk dan bij andere cocktails. Een neutrale, goedkope vodka werkt in dit geval prima! Voorbeelden hiervan zijn:

 

Tomatensap - Bloody Mary

Deze cocktail is algemeen bekend als ‘Bloody Mary”. Het klassieke recept omvat:

  • Wodka (45ml)
  • Tomatensap (90ml)
  • Citroensap (15ml)
  • Peper
  • Zout
  • Tabascosaus

Het is belangrijk om een vodka te kiezen die goed mengt met de andere ingrediënten. Een pittigere, peperige vodka kan hier goed dienen.

 

Sprite - Citrus Splash

Sprite is een frisdrank met een zoete, verfrissende smaak. Het is een populaire mix voor vodka omdat het de smaak van vodka kan verzachten en de alcohol kan verdunnen. Bovendien is Sprite laag in calorieën, waardoor het een gezondere optie is. Er zijn veel soorten vodka die goed mengen met Sprite, maar over het algemeen raden we je aan om een neutrale, gladde vodka te kiezen die niet te overheersend is.

Enkele voorbeelden van vodka’s die goed mengen met Sprite zijn onder andere:

 

Flavoured Vodka

Het is ook mogelijk om een smaakvodka te kiezen die goed past bij Sprite, zoals citroen-, frambozen-, of perziksmaak. Dit kan helpen om jouw drankje extra smaak te geven.

 

Tijd om zelf aan de slag te gaan. Mix je favoriete vodka cocktail , leun achterover en geniet van je weekend! En zoals altijd geldt: Proost!

 


Michaela Peneva
Michaela Peneva

Marketing • Blogger

Als creatieve duizendpoot in de marketingwereld, breng ik die fantasierijke flair ook over naar mijn drankkeuzes. Of het nu tijdens een avondje uit, zonnige vakantie of gezellige bijeenkomst met vriendinnen is, ik ben altijd in mijn element met een verfrissende cocktail in de hand. Cocktails hebben mijn hart gestolen vanwege de eindeloze mogelijkheden om te experimenteren en te ontdekken. Mijn favoriete cocktail van het moment is de “Lazy Red Cheeks”! Een heerlijke cocktail met wodka als basis. Ik hou van wodka omdat het perfect mengt met non-alcoholische dranken. Mijn favoriete spirit? Rum!

Vorige Volgende