
Je hoeft niet ver te zoeken voor premium spirits. Ook in België zijn er tal van talentvolle producenten die heerlijke whisky, rum, wodka, gin, bier en nog veel meer creëren. Als Belgische drankenshop hechten we veel waarde aan het lokale verhaal en zetten we graag producten van eigen bodem in de schijnwerpers. In deze blog presenteren we alvast zes Belgische spirits die absoluut het proeven waard zijn!
Ardent/Pastis Ardent
Laurence Dupont en Roberto Fernandez, twee gepassioneerde liefhebbers van natuurlijke producten, sloegen in 2016 de handen in elkaar en openden Les Vintrépides, een gezellige bio-wijnwinkel in het hart van Luik, in de En Neuvice. Twee jaar later kreeg hun passie een nieuwe dimensie. Eerst creëerden ze ‘Gin Apotek’ samen met de Radermacher-distilleerderij van Bernard Zacharias. Onder de naam ‘Ardent Spirits’ – een knipoog naar de bijnaam van Luik, 'la cité ardente' – ontwikkelden ze vervolgens een reeks varianten met de distilleerderij Noblesse 1882 in Sprimont. Bij de productie van een van hun topproducten, Pastis Ardent, hanteren ze een zorgvuldig proces. Ze starten met biologische tarwealcohol van 96%, die zes keer wordt gedistilleerd in Frankrijk. Daarna voegen ze Belgisch bronwater en een mix van kruiden en specerijen toe. De basis van anijs en zoethout wordt aangevuld met verfijnde aroma’s van bijvoet, kardemom, engelwortel en koriander, wat deze pastis zijn unieke smaakprofiel geeft. Het assortiment bevat verder ook Gins, Rum, Wodka, Whisky en Amaro.
So’Rhumantic
So Rhumantic begon vanuit een simpel idee: gearrangeerde rum een nieuwe dimensie geven door er een persoonlijke toets aan toe te voegen. Fabian Pierre, de man achter het merk, wilde de zoetheid van gearrangeerde rum naar voren brengen, maar dan op een pure manier – door de natuurlijke maceratie van vruchten, zonder te vertrouwen op overtollige toegevoegde suikers. De eerste creaties van So Rhumantic waren een schot in de roos. Sindsdien blijft het merk groeien, gedreven door de ambitie om telkens opnieuw unieke, gastronomische recepten te brouwen. De sleutel tot dit succes ligt in de zorgvuldig geselecteerde vruchten en specerijen, die Fabian persoonlijk kiest tijdens ontmoetingen met gepassioneerde boeren. Elke fles wordt met de hand vervaardigd, waardoor ze allemaal een beetje uniek zijn – geen enkele is precies hetzelfde. Sommige van deze creaties zijn geïnspireerd door de rijke cultuur en knowhow van België. Fabian gebruikt typisch Belgische ingrediënten om originele rumrecepten te ontwikkelen die een eerbetoon zijn aan het vlakke land waar hij zo trots op is.
Meer weten over So’Rhumantic? Dat kan hier.
Dada Chapel
Dada Chapel is een unieke distilleerderij in het hart van Gent die zich richt tot vrije geesten en andersdenkenden. Het project begon enkele jaren geleden in de Zandberg, een historische locatie in Gent met een rijke en diverse geschiedenis. De distilleerderij is gevestigd in een pand dat door de eeuwen heen al veel verschillende functies heeft gehad. Cédric Heymans, een 29-jarige burgerlijk ingenieur die ooit stage liep bij Duvel, is sinds de eerste dag betrokken bij het project. Tegenwoordig is hij meesterstoker en kwaliteitsverantwoordelijke bij Brouwerij Liefmans. Samen met Mathieu Van den Briel, een 37-jarige commerciële marketeer met ruime ervaring in de FMCG-sector, vormt hij het complementaire duo achter Dada Chapel. Samen brengen ze hun expertise en passie samen om een distilleerderij te runnen die volledig buiten de lijntjes kleurt. Geïnspireerd door het dadaïsme, een revolutionaire kunststroming uit het begin van de 20ste eeuw, streven ze ernaar om de gevestigde normen binnen de distilleerwereld uit te dagen en te herdefiniëren.
“Dada Chapel is een creatieve vrijhaven, waar anders denken een levensstijl is, kritisch experimenteren een must met als heilig credo: “In Odd We Trust”. – Cédric & Mathieu
Meer weten over Dada Chapel? Je leest het hier!
Maredsous
Adrien Desclée de Maredsous, een afstammeling van de oprichters van de Abdij van Maredsous, besloot in 2016 om de familiebodem in Maredsous optimaal te benutten. Na een carrière in de brouwerijwereld richtte hij in 2018 de Maredsous Distillery op. In samenwerking met de monniken van Maredsous heeft Adrien de handen ineengeslagen om gedistilleerde dranken te creëren met een focus op geneeskrachtige planten. Sinds 2023 heeft de distilleerderij haar intrek genomen in een voormalige boerderij van de abdij. De dranken van de Maredsous Distillery worden vervaardigd door medicinale planten te infuseren in een distillaat van biologische granen. Het proces omvat dubbele distillatie waarbij enkel het hart van de distillaat behouden blijft, wat zorgt voor een pure en rijke smaak. De selectie van de planten gebeurt volgens strikte criteria: milieu, botaniek en farmacognosie.
Benieuwd naar de volledige geschiedenis van de abdij van Maredsous? Je leest het hier.
https://www.maredsous-distillery.com/nl/
Massy
Met meer dan 115 jaar op de teller is Distillery Massy de oudste distilleerderij van Limburg.
Het verhaal begon in 1905, toen Lambert Massy startte als limonadefabrikant en met kwalitatieve aroma’s en extracten werkte. Lambert besloot om diezelfde extracten in alcohol te gebruiken, en het bleek een gouden zet. Al snel voegden zijn drie zonen zich bij het familiebedrijf, en in 1949 nam zijn jongste zoon, Julien, het roer over. In 1994 kwam de derde generatie aan zet en in 2004 lanceerden ze de Hasseltse M – Massy graanjenever en fruitjenevers.
Tegenwoordig distilleert Massy niet alleen jenevers, maar ook gin onder hun eigen merk, M-gin, en bieden ze ondernemers de kans om hun eigen gepersonaliseerde gin te laten maken.
Onlangs zette het bedrijf een nieuwe stap in zijn geschiedenis. Peter Beerten kocht zijn vennoot Ronny Wouters uit en is nu de enige aandeelhouder. Met veel passie zet hij het familiebedrijf voort, samen met zijn dochter Lien, die al jaren in het bedrijf werkt en de productie en kwaliteit in goede banen leidt. Lien is opgegroeid tussen de kruiden en vruchten en heeft de kennis en geheimen van haar grootvader Julien Massy overgenomen.
https://www.distillerymassy.be/
No Ordinary Gin & (R)Asta Morris
Bert Bruyneel begon ooit met het bottelen van whisky, maar zijn passie voor kwaliteit en diversiteit leidde al snel tot een breder assortiment aan spirits.
Onder het label Rasta Morris brengt hij rums op de markt, terwijl hij met Asta Maurice de Franse klassiekers als calvados, Armagnac en cognac aanbiedt. Met Asta Morris worden tenslotte ook nog prachtige onafhankelijke whiskybottelingen op de markt gebracht.
Een bijzonder project van Bert is de NOG! gin, wat staat voor No Ordinary Gin. Deze luxueuze gin heeft iets speciaals: hij rijpt op vaten die eerder zijn gebruikt voor het bottelen van Asta Morris spirits. Hierdoor is elke batch uniek—soms rijpt de gin op een rumvat, andere keren op een whiskyvat.
Dankzij zijn uitgebreide kennis van whisky weet Bert precies de juiste vaten te kiezen, wat resulteert in een gin met een verrassende diepte en smaak. Met zorgvuldig geselecteerde botanicals zoals hop, venkel, en cacao, en een rijping van zes maanden op een whiskyvat, krijgt de gin een rijke complexiteit met subtiele vanilletonen.

Marketing • Blogger
Als creatieve duizendpoot in de marketingwereld, breng ik die fantasierijke flair ook over naar mijn drankkeuzes. Of het nu tijdens een avondje uit, zonnige vakantie of gezellige bijeenkomst met vriendinnen is, ik ben altijd in mijn element met een verfrissende cocktail in de hand. Cocktails hebben mijn hart gestolen vanwege de eindeloze mogelijkheden om te experimenteren en te ontdekken. Mijn favoriete cocktail van het moment is de “Lazy Red Cheeks”! Een heerlijke cocktail met wodka als basis. Ik hou van wodka omdat het perfect mengt met non-alcoholische dranken. Mijn favoriete spirit? Rum!