Welke rum gebruik je in een mojito cocktail?

Welke rum gebruik je in een mojito cocktail?

De mojito is een van de populairste cocktails te wereld. Een van de geheimen van zijn succes is dat hij heel gemakkelijk te maken is. De benodigde ingrediënten zijn in de meeste huishoudens aanwezig. De bereiding zelf is vrij eenvoudig en makkelijk onder de knie te krijgen met een beetje oefening. Het gouden ingrediënt? Een goede rum, om je mojito een persoonlijk tintje te geven. Benieuwd naar welke soorten rum je best gebruikt voor een Cubaanse mojito en waarom? Je ontdekt het hier!

 

Het geheim zit hem in de rum

De mojito is een verfrissende klassieke rumcocktail die zijn oorsprong vindt in Havana, Cuba, in het begin van de 19e eeuw. In de loop der jaren werd hij bekend als een van de favoriete drankjes van de beroemde schrijver Ernest Hermingway. Het is ook een favoriet van vele cocktailliefhebbers. Deze zomerse cocktail is vrij eenvoudig te maken a.d.h.v. munt, limoen, suiker, spuitwater en rum. Dat laatste ingrediënt is van groot belang en het moeilijkste om te kiezen – vooral als je zelf niet zo een kenner bent van rum. Tegenwoordig reikt de keuze veel verder dan Bacardi, Havana Club en Ron Varadero, en zijn er verschillende soorten rum die uiterst geschikt zijn voor een mojito.

 

Witte rum of bruine rum?

Bij mojito’s zijn verse munt en nog verser limoensap de ster van de show. Het doel is om een heerlijke rum te gebruiken, die deze sterren laat schitteren. Het klassieke mojito-recept is samengesteld op basis van lichte rum. De lichtzoete, subtiele smaak van een goede witte rum combineert mooi met de andere eenvoudige ingrediënten. Hij overstemt de smaak van de munt niet. Maar de dag van vandaag zijn er ook tal van varianten waarbij donkere soorten rum gebruikt worden. De donkere rum kan wat meer gewicht en complexiteit aan de drank toevoegen, ideaal op een koelere avond of als je de voorkeur geeft aan donker fruit en kruiden.

 

Onze selectie rum voor de perfecte mojito

Bekijk enkele suggesties voor een rum van hoge kwaliteit, die de perfecte basis vormt voor jouw volgende mojito:

 

Mauricia Creation

Een klassieke mojito moet licht en verfrissend zijn. Mauricia Creation is een heldere rum met bloemige, fruitige smaken die zorgen voor een zachte afdronk, waardoor het een ideaal canvas is voor frisse, citrusachtige rum cocktails. Voor liefhebbers van meer zachte rum vormt dit de ideale basis voor een mojito.

Ontdek onze Mauricia Creation rum >

 

Flor de Cana 4y Seco

De 4 Year Extra Seco is een solide keuze wat betreft de verhouding prijs en smaak - het wordt verkocht voor slechts €20 per fles. het is een droge zilveren rum met tonen van vanille en eikenhout. Wees gewaarschuwd: hij is zacht, maar geeft toch een complexe en sterke smaak. Als je je niet laat afschrikken door een droge afdronk, slaagt Flor de Cana Extra Seco in elke categorie.

Ontdek onze Flor de Cana 4y Seco rum >

 

Plantation Rum

Plantation Rum is een populaire keuze voor cocktails vanwege zijn tropisch karakter en karakteristieke aroma’s. Deze rum wordt vaak beschouwd als een premiumrum, wat betekent dat het een uitstekende keuze is voor een drankje zoals de mojito, die eenvoudige, maar hoogwaardige ingrediënten vereist om echt goed te smaken.  Als je voor je volgende mojito kiest voor donkere rum, is dit de rum om het mee te proberen!

Ontdek onze Plantation rum >

 

Tres Hombres Rum La Palma

Tres Hombres La Palma rum is geschikt voor een Club Mojito. Bij een Club Mojito vervang je de witte rum door bruine rum en voeg je een scheut Angostura bitters toe. Bij het proeven van deze variant ervaar je een explosie van citrus, vanille, bloemen en chocolade.

Ontdek onze Tres Hombres La Palma rum >

 

Fruitige rums

Niet zo fan van de klassieke mojito met munt en limoensap? Gebruik vers fruit dat jij lekker vindt. Óf…vervang je traditionele rum met een fruitrum. Rumsoorten met fruitige tonen worden nog steeds als lichte rum geclassificeerd en kunnen allemaal worden gebruikt als variaties van de klassieke muntmojito. Onze suggesties zijn:

 

Het Braziliaanse alternatief: de Caipirinha

De mojito is een van oorsprong Cubaanse cocktail. Geen wonder dus dat rum de basis vormt van deze bereiding. Ben je echter niet zo'n rumliefhebber of is munt niet echt je ding? Dan is de Caipirinha uit Brazilië misschien wel een geslaagd alternatief! Hoewel de twee in de basis sterk op elkaar lijken, zit er wel één groot verschil in: voor een caipirinha gebruik je geen rum maar cachaça.

 

Zelf aan de slag met een mojito?

Nu heb je ongetwijfeld vast zin gekregen in zo'n frisse, zomerse cocktail! Dan kan je aan de slag met een klassiek recept, of je kan je verdiepen in de Difford's Guide, de ultieme cocktailreferentie!

 


Michaela Peneva
Michaela Peneva

Marketing • Blogger

Als creatieve duizendpoot in de marketingwereld, breng ik die fantasierijke flair ook over naar mijn drankkeuzes. Of het nu tijdens een avondje uit, zonnige vakantie of gezellige bijeenkomst met vriendinnen is, ik ben altijd in mijn element met een verfrissende cocktail in de hand. Cocktails hebben mijn hart gestolen vanwege de eindeloze mogelijkheden om te experimenteren en te ontdekken. Mijn favoriete cocktail van het moment is de “Lazy Red Cheeks”! Een heerlijke cocktail met wodka als basis. Ik hou van wodka omdat het perfect mengt met non-alcoholische dranken. Mijn favoriete spirit? Rum!

Vorige Volgende