EK 2024 - Battle of the spirits - Groepsfase

EK 2024 - Battle of the spirits - Groepsfase

Midden juni 2024 wordt de aftrap gegeven voor het EK 2024 dat ditmaal door gaat in Duitsland.  Het gastland geeft op 14 juni om 21u de aftrap tegen Schotland.  Wij zetten voor deze groepsfase ook een aantal belangrijke concurrenten tegenover elkaar.  Wie wint elke slag?

 

 

Vrijdag 14 juni:  Duitsland - Schotland

Aftrappen doen we op vrijdagavond.  Het gastland Duitsland neemt het op tegen Schotland.  Voor deze wedstrijd zetten we verrassend genoeg twee spiced rums tegenover elkaar.

Rum uit Duitsland: Old Man Rum Project 2

Het Duitse OMR Project 2 maakt deel uit van een reeks van 5 verschillende expressies, waaronder een Vanilla Cane en een Carribean Spirit .  Voor deze wedstrijd zetten we de Project 2 Spiced Orange op het plein.

De blend van deze Project Two heeft een bijzonder fruitig karakter. De blend van 3 verschillende Caraïbische rum, met een leeftijd tussen de 4 en 14 jaar, dankt zijn karakter vooral aan zijn share uit Martinique. Deze ‘rhum agricole’ heeft namelijk zijn rijping ondergaan in zoete wijn vaten, alvorens aan de blend te worden toegevoegd. De blend bevat dus zowel melasse als vers suikerriet sap, plus heeft een Pot als Column still distillatie ondergaan. De tropische en continentale rijping gebeurde verder in American White Oak ex-Bourbon vaten.

Rum uit Schotland: Sailor Jerry Spiced

Kenmerkend voor de Sailor Jerry Spiced zijn de rijke vanilletonen en toetsen nootmuskaat en kaneel. Een lange finish met enige zoetheid en toetsen van geroosterde karamel toffee.

Wat denken onze analisten?

Wie op zoek is naar een nieuwe, verrassende rum zit gegarandeerd goed met het OMR Project.  Met 5 verschillende expressies om uit te kiezen is het palet erg breed waardoor er ongetwijfeld wat lekkers voor jou tussen zit.  Bovendien is OMR Project zeer schappelijk geprijsd.

 

 

Zaterdag 15 juni:  Spanje - Kroatië

Niet enkel veel voetbaltalent terug te vinden in Spanje en in Kroatië, maar ook lekkere spirits.  Voor deze match-up neemt een sherry expressie van Valdespino het op tegen een slivovitz uit Kroatië .

Sherry uit Spanje: Valdespino Pedro Ximenez El Candado

De eerste kiemen van Bodegas Valdespino werden in 1264 gelegd, toen Don Alfonso Valdespino een landgoed in Jerez de la Frontera kreeg van Koning Alonso voor zijn hulp in de strijd tegen de Moren. Intussen is Valdespino hofleverancier van o.a. de Spaanse en Zweedse koninklijke familie.

De Pedro Ximenez druiven zijn met de hand geoogst en worden in de zon gedroogd tot ze bijna rozijnen zijn geworden. Hierdoor krijgt El Candado zijn weelderige zoetheid. De sherry rijpt daarna gemiddeld meer dan 10 jaar onder oxidatieve veroudering.

El Candado heeft een intense mahoniekleur met aroma's van gedroogd fruit (rozijnen en vijgen) en subtiele tonen van gebrande koffiebonen, mokka en zoete drop. Fluweelzacht van smaak met een lange, zijdezachte afdronk. El Candado dankt zijn naam aan het Spaanse woord voor hangslot en elke fles was ermee verzegeld.

Slivovitz uit Kroatie: Badel

Slivovitz is een brandewijn gedestilleerd uit gefermenteerde pruimen. De drank wordt gestookt in Midden-Europa en op de Balkan. De naam slivovitsj is afgeleid van de Slavische stam sliva, die pruim betekent. Slivovitsj wordt gemaakt van damsonpruimen (Prunus domestica subsp. insititia).

In Servië is slivovitsj de nationale drank en bevat ongeveer 47% alcohol. Het is daar vrij gebruikelijk om 's ochtends een slivovitsj te drinken. De pruimenbrandewijn wordt ook als een nationale drank beschouwd in Moravië en Tsjechië; veel inwoners maken hun slivovitsj zelf door pruimen te fermenteren en naar distilleerderijen te brengen, die overal te vinden zijn. Deze huisgedestilleerde slivovitsj heeft een alcoholpercentage van 52%, in Moravië en in Tsjechië meestal nog meer. 

Het is eveneens een traditionele drank in Kroatië.  Badel Slivovitz heeft een krachtige, fruitige smaak met tonen van kersen, pruimen en andere zoete vruchten. Het is een populaire drank voor speciale gelegenheden en wordt vaak geserveerd als aperitief of digestief.

Wat denken onze analisten?

Valdespino is al enige tijd ons hoofdmerk sherry en brandy, en met goede reden want hun producten zijn van absolute topkwaliteit.  Wie echter op zoek wil naar een typische, zeer lokale spirit moet zeker een keer slivovitz uitproberen.  Wij geven echter een nipte winst aan de sherry's van Valdespino.

 

 

Zondag 16 juni:  Polen - Nederland

Bij deze clash tussen Polen en Nederland past niets beter dan een vodka.  Want niet enkel Polen staat bekend om zijn talrijke wodka's, ook in Nederland wordt er een hele bekende gebrouwen.  De match-up van vandaag: Belvedere versus Ketel One .

Wodka uit Polen: Belvedere

Belvedere behoeft geen introductie.  Het is hét luxe Vodka-merk uit Polen, en wordt gemaakt van de beste ingrediënten en volgens een traditionele receptuur. Het is een van de meest populaire Vodka-merken ter wereld.

Belvedere is een zeer zuivere Vodka, die een zachte, romige smaak heeft. Het is een van de meest gewaardeerde Vodka-merken, met een uitstekende reputatie voor kwaliteit. Het is een van de meest gewilde Vodka-merken voor cocktails en andere dranken.

Wodka uit Nederland: Ketel One (Ketel 1)

Ketel One Vodka komt voort uit de Nolet Distillery in Schiedam en is dus een op-en-top Nederlands vodkamerk.  Schiedam is een kleine stad die bekend staat om zijn rijke geschiedenis in het distilleren van sterke dranken, in de eerste plaats jenever.

Voor deze face-off kozen we de Ketel One Peach & Orangeblossom infused wodka.  Ketel One Botanical Peach & Orange Blossom heeft een verfrissend frisse smaak en is voor degenen die genieten van de smaak van weelderige, sappige witte perziken en gedurfde tonen van geurige oranjebloesem. Ketel One Botanical is meer dan een vloeistof. Het is een levensstijl. Het is uw heerlijke, verfijnde keuze als u op zoek bent naar een lichtere drankoptie, maar toch geen concessies wilt doen aan de smaak.

Wat denken onze analisten?

Nederland is ons buurland, dus het is natuurlijk erg verleidelijk om de voorkeur uit te laten gaan naar de Ketel One.  Maar gelet op de variatie en wereldwijde beschikbaarheid van Belvedere kunnen we niet anders dan de winst te laten gaan naar dit authenthieke Poolse vodkamerk.

 

  

Zondag 16 juni:  Slovenië - Denemarken

Voor de wedstrijd tussen Slovenië en Denemarken begeven we ons tweemaal op vrij onbekend terrein.  Uit Slovenië kozen we een absint, en uit Denemarken een befaamde aquavit.

Absint uit Slovenië: Fairy Absinth

Fairy is een absintmerk uit Slovenië dat bekend staat om zijn hoge kwaliteit en unieke smaak. Het merk maakt gebruik van traditionele recepten en ingrediënten om hun absint te produceren. Fairy gebruikt alleen de beste kruiden, waaronder anijs, koriander, komijn, venkel, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, munt en wormwood. Deze ingrediënten worden gecombineerd met een hoogwaardige alcohol om een unieke smaak te creëren. Fairy heeft een breed scala aan absintvarianten, waaronder verschillende kleuren, smaken en geuren. Het merk staat bekend om zijn hoge kwaliteit en unieke smaak, waardoor het een favoriet is onder absintliefhebbers.

Aquavit uit Denemarken: Aalborg Akvavit

Aquavit (ook Akvavit of akevitt) is een sterkedrank uit Scandinavië. Het minimale alcoholpercentage is 37,5%. De drank wordt net als wodka geproduceerd uit aardappelen of graan en wordt twee keer gedistilleerd. Bij de tweede distillatie worden kruiden toegevoegd. Kenmerkend is het gebruik van karwij en dillezaad. Aquavit is in principe kleurloos, maar kan na houtlagering of door toevoeging van kleurstof (karamel E150) een goudgele kleur hebben. Het is een populaire drank in Scandinavië.

Wat denken onze analisten?

Zowel absint als akvavit zijn spirits die in onze regio's minder bekend zijn.  Ze zijn bovendien erg moeilijk met elkaar te vergelijken.  We verklaren daarom een gelijke stand tussen de twee!

 

 

Maandag 17 juni:  Oostenrijk - Frankrijk

Vandaag komt een Oostenrijkse rum/spirit drink uit tegenover een Franse whisky: Stroh versus Armorik!

Rum uit Oostenrijk: Stroh Jagertee

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden zit er heel wat meer in deze Oostenrijkse fles dan enkel maar thee.  Dit drankje, met een alcoholpercentage van 40°, wordt warm gedronken en daarbij aangelengd met 1 tot 2 delen water per deeltje Jägertee. Je zal niet enkel vanille, kaneel, steranijs, maar ook rum en zwarte thee in zijn unieke smaak kunnen ontwaren. Smaken die heerlijk passen bij een koude, besneeuwde dag!
 

Whisky uit Frankrijk: Armorik

De distilleerderij Warenghem, een familiebedrijf gesitueerd te Lannion langs de Côtes-dArmor, produceert reeds meer dan honderd jaar spirits die befaamd zijn tot ver buiten de Armoricaanse grenzen. In 1983 stort ze zich op een whisky-avontuur, de Keltische eau de vie bij uitstek. Gilles Leizour, ondersteund door Bernard de Pallec, trekt naar Schotland om er inspiratie op te doen waarna hij zich opsluit in zijn laboratorium om in 1987 naar buiten te treden met le blend WB. Na verregaande proeven brengen ze in 1998 Armorik uit, de eerste Bretoense single malt. Whisky Live Parijs 2009 betekent onder andere de lancering van een nieuw Armorik gamma dat drie referenties telt die zijn uitgegroeid tot het vlaggenschip van de distilleerderij.

Het succes van de destilleerderij valt niet meer te ontkennen, hiervan getuigt de distributie naar onder meer de Verenigde Staten, Canada, Australië maar ook Europa en zelfs Schotland.

Wat denken onze analisten?

De Stroh Jagertee is fantatisch voor de liefhebbers, maar de groei en de evolutie die Armorik doorheen de jaren heeft doorgemaakt om uit te groeien tot een wereldberoemd whiskymerk kunnen we natuurlijk niet miskennen.  De winst in deze mash-up gaat naar Armorik!

 

 

Dinsdag 18 juni:  Portugal - Tsjechië

Voor deze laatste wedstrijd op de eerste speeldag in de groepsfase neemt een Portugese porto het op tegen een whisky uit Tsjechië.

Porto uit Portugal: Graham's 20y Tawny Port

Graham's Porto is misschien wel het meest bekende en gerenommeerde onafhankelijke portohuis ter wereld. Graham's zoals het nu is, is het resultaat van een verhaal van twee families over drie eeuwen. Het begon bij William en John Graham, die in 1820 27 vaten porto aanvaarden als betaling van een schuld in hun textielbedrijf. Al gauw beslisten ze om hun energie te focussen op de productie en verkoop van de beste wijnen in de streek. Graham's was een van de eerste portohuizen die investeerde in zijn eigen wijngaarden in de Dourovallei, in 1890. Ook vandaag staan ze nog aan de top op het vlak van de meest moderne en innovatieve technieken bij het wijnmaken. Momenteel staan 5 leden van de Symington-familie aan het hoofd van dit familiebedrijf.

Het is in de categorie van de gerijpte Tawny's dat je Graham's absoluut ziet schitteren. Hun basisgamma bestaat uit de 10yo, 20yo, 30yo en 40yo en allemaal bieden deze wijnen absolute topkwaliteit aan een aangename prijs. Eens je deze wijnen geproefd hebt, zal je voor altijd aan porto verknocht zijn.
 

Whisky uit Tsjechië: Pradlo 17y Velvet Revolution

Deze whisky rijpte op Oloroso Finish vaten. Het is een uitvoering van 70 cl en heeft een alcoholpercentage van 41,7%.  De kruidige smaken zijn vrij aanwezig, maar overheersen niet. Ze bepalen mee de smaak, het profiel en het karakter van deze drank maar zijn minder doorslaggevend als eventueel sterk aanwezige tonen. Er zijn bloemige, houtige, alsook fruitige hints merkbaar, maar deze smaken zijn slechts licht aanwezig. Ze geven extra karakter en diepgang aan deze drank, zonder deze echt in een bepaalde richting te duwen. Op basis van dit profiel kan je besluiten dat deze whisky een vrij zacht karakter heeft, zonder extremen.

Wat denken onze analisten?

De Pradlo uit Tsjechië is zonder meer een mooie ontdekking voor de whiskyliefhebber, maar we hebben er nooit een geheim van gemaakt dat we enorme fan zijn van de heerlijke porto's van Graham's, die zich uitstrekken over witte porto, tawny porto en rode porto.

 

 

Woensdag 19 juni:  Duitsland - Hongarije

Tijdens de eerste wedstrijd lieten we een rum spelen voor Duitsland, maar in deze tweede wedstrijd halen we wat anders vanonder het Duitse stof.  Voor Hongarije zien we Zwack voor het eerst op het veld verschijnen.

Gin uit Duitsland: Ferdinand's Saar Gin

Waar de Saar de Moezel ontmoet, in de buurt van het drielandenpunt tussen Duitsland, Luxemburg en Frankrijk, ligt een van de meest intrigerende wijngebieden van Duitsland. Daar, waar de allerbeste Rieslingproducenten van de wereld zich bevinden, begint het verhaal van Ferdinand's in 2013. Dennis Reinhardt en Erik Wimmers, gepassioneerde wijnliefhebbers, brachten twee traditionele producenten uit de regio samen. Dorothee Zilliken van de Forstmeister Geltz Zilliken wijnmakerij creëert samen met meester distilleerder Andreas Vallendar gins, vermouths, likeuren en andere dranken van hoog niveau. Hun producten zijn zo een ware ode aan de regio.
 

Bitter uit Hongarije: Zwack Unicum

Unicum of Zwack Unicum is een bittere kruidenlikeur uit Hongarije. Het wordt verpakt in een glazen bolle fles en gemaakt van diverse medicinale planten en kruiden. De kruidenlikeur en maagelixir is een extract uit meer dan 40 verschillende kruiden en wortels.

Zwack unicum werd voor het eerst gebrouwen in 1790 door Jozef Zwack. Het is deels een digestief, deels een aperitief. De smaak is bitterzoet. De drank wordt gerijpt in eikenhouten vaten.

Wat denken onze analisten?

De Ferdinand's Saar gin is al jaren een winnaar in onze ogen als we spreken over een heerlijke zomerse gin-tonic , zonder afbreuk te doen aan de Zwack kruidenbitterlikeur die al menig hart veroverde.

 

 

Donderdag 20 juni:  Denemarken - Engeland

In de vorige wedstrijd lieten we Denemarken spelen met hun lokale Akvavit, maar tegen Engeland zal er meer nodig zijn.

Whisky uit Denemarken: Mikkeller

De thuisbrouwers Mikkel Borg Bjergsø en Kristian Klarup Keller experimenteerden eerst 2,5 jaar in hun keuken. In 2005 werd het eerste bier gebrouwen in de Deense microbrouwerij Ørbæk. De firma Mikkeller werd in 2006 opgericht met de bedoeling in Denemarken speciaalbieren op de markt te brengen. De internationale doorbraak kwam nadat hun bier Beer Geek Breakfast, een stout met toevoeging van koffiebonen, in 2006 op het internationaal bierforum Ratebeer goud scoorde.[1] In 2007 verliet Keller de brouwerij zodat enkel Bjergsø de zaak verder zette. Mikkeller exporteert anno 2012 naar circa 40 landen.
 
Hoewel in eerste plaats een bierbrouwerij, zijn er inmiddels ook al 4 whisky's van dit merk in ons assortiment terug te vinden.
 

Whisky uit Groot-Brittanië: The English Whisky Company

Van de meeste soorten spirit die je kent komt er gegarandeerd wel eentje vanuit Groot-Brittanië.  Om het deeltje Engeland wat extra luister bij te zetten kozen we voor The English Whisky Chapter.

The English Whisky Co. is een Brits whiskymerk dat gevestigd is in Norfolk, Engeland. Het bedrijf produceert een breed scala aan whisky's, waaronder single malt, blended malt, single grain en blended whisky. De whisky's worden gemaakt met behulp van traditionele methoden en gebruiken de beste ingrediënten die Engeland te bieden heeft. De whisky's worden gedistilleerd in koperen ketels en gerijpt in eiken vaten. De whisky's van The English Whisky Co. worden wereldwijd gewaardeerd voor hun kwaliteit en smaak.

Buiten de officiële bottelingen, die steeds moeilijker te vinden zijn, is er ook een Cadenhead's onafhankelijke botteling uit deze Norfolk distillery te vinden.

Wat denken onze analisten?

Er is geen goed of fout, want beide whiskymerken zijn absoluut het proberen waard.  Maar omdat Cadenhead's ook een onafhankelijke botteling van The English Whisky Company heeft uitgebracht geven we dan misschien toch het kleinste voordeel aan deze laatste!

 

 

Donderdag 20 juni:  Spanje - Italië

Niet enkel voetballend spreken beide landen al jaren tot de verbeelding, ook qua dranken komt er heel wat lekkers uit beide landen.  Denk maar aan cava en prosecco, talrijke wijnen, sherry en meer.  Voor deze confrontatie kozen we aan Spaanse zijde voor een gin, maar niet de alombekende Mare Gin.  En ook vanuit Italië wordt een gin naar voren geschoven.  Een eerlijke wedstrijd met gelijke krachten, of toch niet?

Gin uit Spanje: Gin Sea

De Spaanse Gin Sea werd door de gerenommeerde sommelier Manuel Barrientos gecreëerd. Het uitgesproken karakter heeft de Gin Sea te danken aan de vijfmaal gedistilleerde spirit, die in Engeland wordt aangekocht. Daarna wordt deze op smaak gebracht en verder gerijpt in de kleine destilleerderij Hacha in Amurio, Spanje. Enkele van de gebruikte botanicals: jeneverbessen, koriander, thijm, pepermunt, zoethout, kardemoen, sinaasappel en citroen. De aromas van de Gin Sea hebben een maritiem karakter, dat ondersteund wordt door een toets van wilde munt, kamille en zoethout. In het smakenpalet vinden we verder kardemon en kamille terug, heerlijk gecombineerd met een zoete appelsientoets.
 

Gin uit Italië: Gin Del Professore

Bij Del Professore staan terroir, ambacht en mensen centraal. De specifieke producten van de regio Piemonte zijn uniek in de wereld, in die mate zelfs dat de regio als UNESCO werelderfgoed erkend werd. Vanuit die producten ontstond een traditie van ambachten om ze met de hoogste zin voor kwaliteit te laten schitteren. De mensen die die ervaring bezitten, krijgen bij Del Professore de kans om zeer traditionele producten te maken die de kwaliteit van de ingrediënten tot hun recht laten komen zoals het hoort en die een authentieke stijl van dranken op tafel brengt die op die manier bewaard wordt voor de eeuwigheid. De vermouths en gins van Del Professore zijn dan ook met recht en reden klassiekers in hun genre.

Binnen het gamma gins heb je momenteel de keuze uit drie varianten: Gin Del Professore Madame, Gin Del Professore Monsieur en Gin Del Professore Crocodile.

Wat denken onze analisten?

Alle spirits van Del Professore staan garant voor smaak en kwaliteit.  Dat geldt niet enkel voor de gins, maar ook voor de diverse vermouth die ze produceren.  Maar prijs-kwaliteit kunnen we niet anders dan besluiten dat de Gin Sea quasi onklopbaar is en voor 30 euro één van de beste en meest veelzijdige gins is die je in huis kan halen.  Punt voor Spanje!

 

 

Vrijdag 21 juni:  Polen - Oostenrijk

Met Belvedere was Polen in de vorige confrontatie de gedoodverfde winnaar.  Een gewaarde keuze dus om dit keer een ander Pools product naar de voorgrond te schuiven.  Ook Oostenrijk komt verrassend uit de hoek en komt niet met Stroh op de proppen, maar met een eigen wijntje.

Vodka uit Polen: U'luvka

Deze vodka uit Polen is alleen al omwille van de looks het proberen waard.  U'Luvka vodka komt namelijk in een heel eigen, typische vervormde fles die je zelfs na het leegdrinken niet snel weg zal willen gooien.
 

Wijn uit Oostenrijk: Kracher Nr. 5 Grande Cuvee

Gerhard Kracher is zonder twijfel de beroemdste producent van Oostenrijkse edelzoete wijnen. Hij trad al op jonge leeftijd in de voetsporen van zijn illustere vader (Alois jr. aka Luis) en grootvader (Alois sr.). Het wijngoed maakt al 60 jaar en drie generaties lang zoete wijnen van wereldformaat. 

Wat al zijn zoete wijnen gemeenschappelijk hebben, is de fantastische balans tussen zoet en zuur. Kracher wil drinkbare wijnen maken, die goed gastronomisch inzetbaar zijn. Ze hebben een grote concentratie aan zoetheid, maar zijn nooit log of kleverig zoet. Bovendien slaagt Gerhard Kracher er ieder jaar weer in om - ondanks de hoge gradatie aan edele rotting - toch ook het karakter van de druivensoort nog steeds prachtig herkenbaar te laten doorschijnen in zijn edelzoete wijnen.   

Wat denken onze analisten?

Never judge a book by its cover, maar we hebben een zwak voor prachtige flessen.  En eerlijk is eerlijk, de U'Luvka vodka is echt een pracht van een fles.

 

 

Vrijdag 21 juni:  Nederland - Frankrijk

Voor deze clash tussen onze buurlanden kozen we een gin uit Nolet's Distillery uit Schiedam en een Franse gin uit de Sud-Ouest van Frankrijk.

Gin uit Nederland: Nolet's Silver Dry Gin

Nolet's Silver Dry gin komt voort uit de Nolet Distillery in Schiedam en is dus een op-en-top Nederlands vodkamerk.  Schiedam is een kleine stad die bekend staat om zijn rijke geschiedenis in het distilleren van sterke dranken, in de eerste plaats jenever.
 

Gin uit Frankrijk: Citadelle Gin

In de Sud-Ouest is alles aanwezig: de zon, de zee, het platteland... En natuurlijk het Château de Bonbonnet, de bakermat van Citadelle Gin. De jeneverbessen die aan het kasteel groeien, brachten meesterdistilleerder Alexandre Gabriel op een idee: de pionier worden van de Franse gin. Het was 1996, het project was gekkenwerk, maar Citadelle Gin was geboren! Citadelle is een echte châteaugin. Het is op het kasteel dat de jeneverbessen worden geoogst om Franse gin te maken. In het kasteel is ook de distilleerderij gebouwd. Of het nu met een kleine gin-tonic aan zee of een dozijn oesters in de vissershutten is, Citadelle is om van te genieten met familie en vrienden en zonder de citroenzeste te vergeten voor de finishing touch.

Wat denken onze analisten?

Ondanks een verdienstelijke poging moeten we eerlijk zijn: Nederland was kansloos in deze confrontatie.  Citadelle Gin voert dan ook al enkele jaren onze gin top-10 aan, en deze koning onder de gins stoot je natuurlijk niet zomaar van de troon.

 

 

Zaterdag 22 juni:  Turkije - Portugal

De bekendste spirit uit Turkije is ongetwijfeld Raki.  Voor deze clash hadden we onder andere de keuze uit Beylerbeyi en Tekirdag, maar we kozen uiteindelijk voor Yeni Raki.  Portugal zet er een heuse gin tegenover.  Wat zal dat geven?

Raki uit Turkije: Yeni

Raki is een ongezoete alcoholische drank (Alc. 45°) die wordt gemaakt op basis van rozijnen en druiven met toevoeging van anijs. Raki wordt meestal met water aangelengd, net zoals pastis.  Het is de nationale drank van Turkije.
 

Gin uit Portugal: Ventozelo Premium Gin

Ventozelo is een Portugese gin die wordt geproduceerd in de stad Viana do Castelo. Het is een klassieke gin die wordt gemaakt met een selectie van kruiden en specerijen, waaronder jeneverbes, koriander, kardemom, kaneel, sinaasappelschil en citroenschil. De gin heeft een zachte, fruitige smaak met een kruidige afdronk. Het is een perfecte gin om te mixen met tonic of andere mixdranken.

Wat denken onze analisten?

Hoewel een heerlijke gin kunnen we niet anders dan zwichten voor de heerlijke anijsdrank uit Turkije.

 

 

Zondag 23 juni:  Schotland - Hongarije

Voor deze laatste wedstrijd in de groepfase koos Schotland, verrassend, niet voor een whisky maar voor een heuse Vodka.  Hongarije heeft geen andere keuze en kiest opnieuw voor de Zwack kruidenbitter.

Wodka uit Schotland: Arbikie

De broers John, Iain en David zijn de drijvende krachten achter Arbikie Distillery. Ze groeiden op op hun familieboerderij en leerden daar uit eerste hand wat het is om het land te bewerken. Ze kregen er respect voor hun grond en hun natuurlijke producten. Arbikie Distillery is een 'field-to-bottle' project, wat betekent dat alles op 1 locatie gebeurt, van het zaaien van hun planten tot het distilleren en bottelen van hun dranken. Dat geeft hen een ongeziene vorm van controle over elke stap in het proces. Intussen hebben ze een breed aanbod van dranken, met gin, vodka en de unieke Highland Rye Whisky als vaste waarden.
 

Bitter uit Hongarije: Zwack Unicum

Unicum of Zwack Unicum is een bittere kruidenlikeur uit Hongarije. Het wordt verpakt in een glazen bolle fles en gemaakt van diverse medicinale planten en kruiden. De kruidenlikeur en maagelixir is een extract uit meer dan 40 verschillende kruiden en wortels.

Zwack unicum werd voor het eerst gebrouwen in 1790 door Jozef Zwack. Het is deels een digestief, deels een aperitief. De smaak is bitterzoet. De drank wordt gerijpt in eikenhouten vaten.

Wat denken onze analisten?

Helaas voor Zwack kunnen we niet anders dan onze voorkeur uitspreken voor Arbikie, die niet enkel vodka's maar ook heel wat whisky op de markt brengt vanuit Schotland.

 

 


Maarten Cuypers
Maarten Cuypers

Marketing • IT • Klantenservice

Ik ken Broekmans al van toen ik in 2006 afstudeerde en dankzij Jan heb ik de passie voor sterke dranken leren kennen.  Ik zet mij dageljks in voor de webshop, de klantendienst en alle IT die daar bij komt kijken.  In mijn vrije tijd kan ik naast whisky ook heel erg genieten van rum, maar net zo goed ook van een gin-tonic of een eenvoudige bellini.  Om het met de woorden van Martien Meiland te zeggen: als er geen alcohol in zit, mij niet bellen!

Vorige Volgende