Hemelvaartsweekend: er worden op donderdag 9 mei en vrijdag 10 mei uitzonderlijk geen pakketten verzonden.

Wat zijn onafhankelijke bottelaars?

Wat zijn onafhankelijke bottelaars?

Onafhankelijke bottelaars zijn ondernemers die whisky van bestaande distilleerderijen opkopen om deze vervolgens zelf te bottelen of te blenden. Ze zijn niet betrokken bij het eigenlijke productieproces, maar ze zorgen voor de verdere ontwikkeling van de whisky. Dit houdt in dat ze zelf de vaten selecteren en bepalen hoelang de whisky rijpt, om zo een uniek eindproduct te creëren.

Sommige whisky's worden exclusief aan onafhankelijke bottelaars verkocht en worden niet gebruikt voor het assortiment van de oorspronkelijke distilleerderij. Voorbeelden van dergelijke bottelaars zijn Signatory, Douglas Laing, en Cadenhead's.

Daarnaast bestaan er ook 'geheime bottelingen', waarbij de bottelaar niet onthult van welke distilleerderij de vaten afkomstig zijn.

Onafhankelijke bottelingen zijn meestal single casks. Ze worden vaak niet gekleurd, zijn meestal non-chill filtered en erg beperkt verkrijgbaar, wat het product alleen maar unieker maakt. Dit vormt een heerlijke afwisseling ten opzichte van reguliere whisky's, zou je kunnen zeggen.

 

Signatory

De grootvader van Andrew Symington werkte voor de bekende Schotse blend VAT 69. Het was echter pas in de jaren '80 dat Andrew zelf de passie voor single cask whisky ontdekte. In 1988 richtte hij Signatory op als onafhankelijke bottelaar. De naam werd gekozen omdat de eerste flessen de handtekening van een beroemdheid droegen. Dat was niet vol te houden dus werd deze gewoonte stopgezet. De allereerste botteling van Signatory was een 1968 Glenlivet uit een sherryvat. In 2002 verwierf Symington ook de Edradour distilleerderij in Pitlochry. Toen verhuisde Signatory ook van Edinburgh naar daar.

Signatory is intussen een gevestigde waarde en de belichaming van een moderne onafhankelijke bottelaar. Ze bottelen single cask whisky's op vatsterkte, maar ook aan 46% en 43%. Ook small batch bottelingen behoren tot het gamma, waardoor ze in alle prijsklassen een fantastisch aanbod hebben voor de whiskyliefhebber. Zowel wie op zoek is naar een alledaagse budgetvriendelijke whisky als wie een exclusieve zeldzaamheid zoekt zal zijn gading vinden bij Signatory. Op die manier is de merknaam een kwaliteitslabel geworden.

Bekijk hier alle bottelingen van Signatory >

 

Thompson Brothers

Phil en Simon Thompson waren lang de drijvende krachten achter een van de meest gerenommeerde whiskybars ter wereld, de Dornoch Castle Hotel. De broers wilden echter meer, en startten met een eigen distilleerderij (Dornoch Distillery) waar ze gin en whisky produceren. Die werd opgericht in 2016 met de hulp van een zeer succesvolle crowdfunding-actie. Daarnaast startten Phil en Simon ook met een eigen label als onafhankelijke bottelaar. Ze kiezen er steevast voor om niet alleen whisky's (en rums en andere dranken) van zeer hoge kwaliteit te selecteren, maar ze ook zeer opvallend te presenteren.

De labels van hun flessen zijn steevast zeer kleurrijk en opvallend en dragen vaak een dosis humor in zich. Ze bottelen in kleine oplages en hun flessen zijn zeer gegeerd, wat het niet makkelijk maakt om flessen uit hun gamma te pakken te krijgen. Voor de meest gegeerde bottelingen zijn zelfs loterijsystemen opgezet, die klanten bevoordelen die hun flessen ook daadwerkelijk openen. Aan het eind van het verhaal kan je er van op aan dat een botteling van The Thompson Brothers altijd garant zal staan voor kwaliteit.

Blader doorheen alle bottelingen van Thompson Brothers >

 

Wemyss

Wemyss Malts werd in 2005 opgesircht door William Wemyss. Ze zijn een onafhankelijke bottelaar en blender van whisky's en nog steeds een familiebedrijf. Ze onderscheiden zich van hun collega's door een nauwkeurige aanpak, passie voor kwaliteit en een creatieve geest. Het is de zus van William, Isabella, die de whisky's selecteert die uiteindelijk onder hun label in de winkelrekken terechtkomen, en met haar zin voor detail heeft ze intussen een indrukwekkende portfolio aan whisky's samengesteld.

Wemyss bottelt niet alleen single cask en small batch whisky's. Ze hebben ook een eigen gamma aan blended malts gecreëerd die wereldwijd gesmaakt worden. Elk van deze expressies (o.m. The Hive, Peat Chimney en Spice King) is een voorbeeld van de whiskystijl van een bepaalde Schotse regio en dus ideaal voor de beginnende whiskydrinker om zich te oriënteren in het zo gevarieerde whiskylandschap (zonder daarbij de complexiteit te verliezen die de ervaren proever zoekt). Recent startte Wemyss ook een eigen distilleerderij; Kingsbarns produceert single malt van hoge kwaliteit met een eigen karakter.

Maak kennis met de bottelingen van Wemyss >

 

The Single Malts Of Scotland

Elixir Distillers is een onafhankelijke bottelaar van whisky, rum en andere dranken. Ze zoeken de beste vaten in Schotland en de rest van de wereld en brengen die op de markt onder hun eigen label. Naast het bottelen van dranken zijn ze ook een creator en blender. Elixir Distillers is het geesteskind van Sukhinder en Rajbir Singh. Hun ouders waren in 1971 de eerste Aziaten die een drankvergunning kregen in de UK en ze maakten van hun drankenshop in Londen een prijswinnende locatie. Sukhinder en Rajbir leerden hier de basis van het vak en richtten in 1999 The Whisky Exchange op, dat intussen uitgroeide tot een van de belangrijkste drankenverdelers in de wereld.

Ze brengen dranken op de markt onder verschillende merknamen. Single Malts of Scotland was de eerste. Al in 2002 bottelde Sukhinder zijn eerste vat whisky en dat gebeurde onder deze merknaam. Meer dan 20 jaar later leest de lijst van gebottelde whisky's als een overzicht van het beste wat Schotse distilleerderijen te bieden hebben. Binnen Single Malts of Scotland vind je aparte reeksen met de Reserve Casks (een reeks budgetvriendelijke malts), de Marriage of Casks (rijpere whisky's) en de Director's Special Series, eigenhandig geselecteerd door Sukhinder.

Verrijk jezelf met de bottelingen van Single Malts of Scotland >

 

The Nectar - Daily Dram

The Nectar werd in 2006 opgericht als onafhankelijke importeur van spirits in België. Ze zoeken steeds naar de allerbeste spirits om ze naar professionals en het grote publiek te brengen. Toen ze startten, was whisky de belangrijkste focus, maar intussen is het gamma uitgebreid naar rum, armagnac, cognac, gin, grappa, mezcal, tequila,... Je vindt ongeveer alles wat je je kan indenken uit de spiritswereld in het gamma van The Nectar.

Daily Dram is het huismerk van onafhankelijke bottelingen van The Nectar. Onder dit label vind je een uitgelezen selectie van whisky's en rums, zowel als single cask als in small batch gebotteld. Vaak zijn ze op vatsterkte uitgebracht, nooit worden er compromissen gemaakt op vlak van kwaliteit. Alles wat onder dit label in de fles gaat, haalt een hoge standaard.

Word verrast door de prachtige bottelingen van The Nectar of the Daily Dram >

 

Berry Bros

Berry Bros & Rudd is de oudste wijn- en spiritshandelaar in Groot-Brittannië. De originele shop die in 1698 in Londen startte, is nog altijd open for business. Intussen heeft het bedrijf ook kantoren in Japan, Singapore en Hong Kong en ene eigen Wine School. Oorspronkelijk werd er vooral in wijn gehandeld, maar halfweg de 19de eeuw werd ook uitgebreid met spirits. Intussen hebben ze een enorm uitgebreid aanbod aan spirits van alle soorten. De basisvraag die Berry Bros & Rudd zich steeds stelt wanneer ze beslissen of een spirit in het gamma opgenomen wordt, is 'Is het lekker om te drinken?'. Het antwoord daarop vind je in de flessen die hun naam dragen.

Hun eigen selectie biedt je een mooie blik op alle belangrijke bassistijlen en smaken aan spirits die er zijn. Van blended malt tot single malts uit de belangrijke whiskyregio's tot voorbeelden van de relevante rumstijlen en Franse spirits, alle klassiekers zijn aanwezig. Berry Bros & Rudd bottelt verder ook single cask whisky's in alle prijsklassen, al dan niet met vermelding van de oorspronkelijke distilleerderij. Op die manier bieden ze een zeer compleet gamma aan, zowel voor de beginnende ontdekker als voor de ervaren proever.

De Berry Bros & Rudd bottelingen vind je hier >

 

The Whisky Agency

The Whisky Agency is een onafhankelijke bottelaar uit Duitsland. Het is gegroeid uit een groep vrienden en fanatieke liefhebbers van spirits die besloten om zelf te gaan bottelen wat ze echt lekker vinden. Dat begon, zoals de naam doet vermoeden, met whisky, maar intussen zijn er al uitstapjes naar allerlei spirits gebeurd. The Whisky Agency staat in de whiskywereld bekend als een kwaliteitslabel; je kan er van op aan dat alles wat ze uitbrengen hun zeer strenge kwaliteitseisen heeft doorstaan. 

De bottelingen van The Whisky Agency koop je hier >

 

Alistair Walker

The Alistair Walker Whisky Company werd opgericht in 2018 en heeft zijn hoofdkwartier in Grangemouth. Alistair Walker had op dat moment al bijna 20 jaar ervaring in de whiskywereld (bij o.a. Burn Stewart en Benriach) en koos er resoluut voor om zijn eigen weg te gaan als onafhankelijke bottelaar. Onafhankelijke bottelaars zijn zeer belangrijk geweest in de geschiedenis van het Schotse whiskylandschap. Ze kopen vaten whisky en bottelen die onder hun eigen naam. Omdat ze niet exclusief verbonden zijn aan distilleerderijen, kunnen ze vrij in het hele aanbod grasduinen en een eigen gevarieerde portfolio samenstellen.

Alistair Walker bottelt zijn whisky onder de merknaam Infrequent Flyers. Dat geeft meteen goed weer waar zijn voorkeur naar uitgaat: minder bekende en minder courante distilleerderijen die vaak werkpaarden zijn voor grote blend-merken krijgen voluit de kans om te schitteren onder het Infrequent Flyers-label. Vaak vind je echte pareltjes van whisky's bij deze distilleerderijen, en kunnen ze op deze manier aan een betaalbare prijs toch in je glas belanden.

De Alistair Walker bottelingen geven hier hun geheimen prijs >

 

Compass Box

Compass Box is een beetje een buitenbeentje in de whiskywereld. Ze noemen zichzelf 'whiskymakers', een term die breder gaat dan enkel de klassieke 'distilleerders' of 'blenders'.

In eerste instantie startte John Glaser in 2000 met een droom. Hij werkte toen nog voor een grote distilleerderij en realiseerde zich dat er veel meer te ontdekken was dan wat hij daar zag. Het basismodel van Compass Box was dat van een blending-huis, een bedrijf dat zelf whisky's creëerde door beschikbare vaten te mengen met elkaar. Het doel was om nieuwe smaken te creëren door bestaande zaken met elkaar te mixen. Een extra insteek was een zin voor experimenten met rijping, marrying en branding van vaten. Door soms extreme ingrepen op het hout waarin hij zijn whisky's te rusten legde, kon Glaser nieuwe smaken creëren die tot dan toe weinig geëxploreerd werden. Een rigoureuze no-nonsens aanpak, opvallende labels en een doorgedreven zin voor transparantie naar zijn klantenbasis toe maakte van Compass Box een naam waar je niet meer rond kan in de whiskywereld.

Intussen hebben ze een uitgebreide stock aan vaten die liggen te rijpen tot ze klaar zijn om te blenden, twee professionele blendingruimtes in London en een team van 15 enthousiaste medewerkers. Nog steeds ligt aan de basis van alles wat ze doen een zin voor experiment en een zoektocht naar de interessantste smaken mogelijk. Blending is het platform dat ze kiezen om hun creativiteit bot te vieren.

Bottelingen uit alle windstreken met onze Compass Box selectie >

 

Cadenhead's

Cadenhead's is de oudste onafhankelijke bottelaar van Schotland. Ze startten oorspronkelijk in 1842 in Aberdeen en bleven daar 130 jaar lang gevestigd. William Cadenhead zelf verkreeg de zaak pas in 1858 toen hij ze overnam van zijn schoonbroer (en stichter) George Duncan. Cadenhad gaf de winkel zijn naam. hij was niet alleen een wijn- en spiritshandelaar, maar ook een dichter met enige faam. Cadenhead's kwam in de vroege jaren '70 in handen van J&A Mitchell & Co Ltd, de eigenaars van Springbank distilleerderij. Zij zijn tot op heden nog steeds de eigenaars van Cadenhead's. Toen verhuisde ook het adres naar Campbeltown.

Cadenhead's is zeer streng als het over vatselectie gaat - de eerste regel is altijd dat wat in de fles zit het allerbelangrijkste is. Ze hebben duizenden vaten die liggen te rijpen en hun aanpak om te selecteren welke er wanneer gebotteld worden is erg zorgvuldig en doorgedreven. Het samenspel tussen leeftijd, vattype, basisspirit is daarbij essentieel. Maar uiteindelijk komt alles neer op de smaak, en daarom vind je in hun gamma zeer uiteenlopende spirits in alle stijlen, van alle leeftijden en van alle uithoeken van Schotland en de wereld.

Ontdek alle Cadenhead bottelingen >

 

Blackadder

Blackadder doet alles nog zoals het vroeger gebeurde en is er trots op dat de spirits die onder hun label uitgebracht worden nog steeds old school zijn. De basisfilosofie is eenvoudig: Cask is King, het vat is koning. Elk vat is uniek en 60-70 % van de smaken die je ervaart in je glas zijn toe te schrijven aan het complexe proces dat plaatsvindt als spirits lange tijd in aanraking komen met houten vaten. Omdat ze die smaken zo puur mogelijk willen presenteren, zullen ze ook nooit kleurstoffen toevoegen of koud filteren.

Blackadder werd in 1995 opgericht door Robin Tucek. Hij staat nog steeds aan het roer, samen met zijn zoon Michael en dochter Hannah. Naast whisky vind je in hun gamma ook rum en gin. Hun belangrijkste gamma is de Raw Cask, een reeks whisky's die je het gevoel moeten geven alsof je ze proeft in een pub in Schotland in de 19de eeuw, recht uit het vat getapt. De Raw Cask whisky's worden niet gefilterd; bewijs daarvan is dat er in elke fles nog een deel vatsedimenten terugvindt, die ronddrijven in de whisky.

Blader doorheen de bottelingen van Blackadder >

 

Stalla Dhu

Stalla Dhu is Schots Gaelic voor 'zwarte klif' en bestaat uit een reeks whisky's uit Schotland. De reeks werd gecreëerd door Ron Morrison en Michell Orchant. Je vindt een aantal single cask bottelingen in het Stalla Dhu-gamma (o.a. Ben Nevis, Auchroisk, Benrinnes). Daarnaast vind je ook enkele flessen terug met een interessante insteek. Stalla Dhu Islay en Speyside zijn goede voorbeelden van single malts uit deze regio's, en bestaat telkens uit een small batch-botteling van enkele vaten. De Orchant Cigar Malt is perfect in combinatie met een sigaar. Saorsa is een buitenbeentje - het betekent letterlijk 'vrijheid' en laat Stalla Dhu toe om whisky te bottelen zonder de naam van de distilleerderij of de leeftijd mee te geven. TruthBeTold is de naam waaronder zogenaamde 'geteaspoonde' malts onder worden gebotteld, waarvan de bottelaar officieel de naam niet kan zeggen, maar die wel via tips in het label ontdekt kan worden.

Maak kennis met de bottelingen van Stalla Dhu >

 

Rest & Be Thankful

Rest And Be Thankful is een plekje langs de A83 tussen Glasgow en de ferrysteiger naar Islay. Het is genoemd naar een stenen inscriptie van soldaten die deze weg aanlegden in 1753, op de plek waar het traditioneel was om even uit te rusten na de lange en steile klim vanuit Glen Croe. Toen de oprichters van de Rest & Be Thankful Whisky & Rum Company dit hoorden, wisten ze dat het de perfecte naam voor hun bedrijf was. Het is immers niet enkel de naam van dit rustplekje langs de A83 (en van een plekje in Jamaica!), maar ook de basis van hun filosofie: een gevoel van dankbaarheid en vreugde na afloop van een moeilijke taak.

Ze zijn een onafhankelijke bottelaar van whisky en rum. Hun small batch en single cask-bottelingen zijn altijd vrij van toevoegingen en kleurstoffen en worden niet koud gefilterd. Ze zoeken steeds naar de vaten die het best de eigenheid van hun plek van herkomst weergeven; op die manier zou je in elke fles de essentie van Jamaica, het gevoel van Islay moeten kunnen proeven.

Dankbaar voor de bottelingen van Rest & Be Thankful >

 

Asta Morris

Asta Morris is het geesteskind van Bert Bruyneel. Bert heeft een grote staat van dienst in de Belgische whiskywereld. Hij was de oprichter van de Wee Dram Whisky society in 1999 en een van de originele Malt Maniacs sinds 2006. In 2009 zette hij dan de stap om zelf whisky te gaan bottelen. In 2010 kwam de eerste botteling op de markt, een Glenlivet uit 1977. Bert bleef gestaag geweldige vaten bottelen (met o.a. een reeks onvergetelijke Benriachs) en breidde zijn activiteiten ook uit. Hij begon ook te exporteren naar de Japanse markt, begon ook o.a. rum, Armagnac, Cognac en gin te bottelen. Telkens met hetzelfde oog voor kwaliteit, zin voor toegankelijkheid op vlak van budget en een zeer duidelijke eigen stijl.

Asta Morris is nog steeds het vlaggenschip, waaronder je zijn single cask whisky's vindt. Rums worden gebotteld onder de merknaam Rasta Morris en de Franse spirits als Asta Maurice. Maman Brigitte is als toegankelijke rum intussen een vaste waarde thuis en in restaurant- en cocktailbars, net als de Tipsy Turtle. De NOG!-gin (No Ordinary Gin) is een zeer kwalitatieve en originele gin die telkens een vatrijping krijgt op een van de vaten die Bert bottelde, en dus telkens ook per batch verschilt. Eender welke spirit, als er een label van Asta Morris op kleeft, dan kan je er van op aan dat het kwaliteit is!

De Asta Morris bottelingen?  Als 't da mor is! >

 

Elements Of Islay

Elixir Distillers is een onafhankelijke bottelaar van whisky, rum en andere dranken. Ze zoeken de beste vaten in Schotland en de rest van de wereld en brengen die op de markt onder hun eigen label. Naast het bottelen van dranken zijn ze ook een creator en blender. Elixir Distillers is het geesteskind van Sukhinder en Rajbir Singh. Hun ouders waren in 1971 de eerste Aziaten die een drankvergunning kregen in de UK en ze maakten van hun drankenshop in Londen een prijswinnende locatie. Sukhinder en Rajbir leerden hier de basis van het vak en richtten in 1999 The Whisky Exchange op, dat intussen uitgroeide tot een van de belangrijkste drankenverdelers in de wereld.

Elements of Islay is een aparte reeks bottelingen die onder de vleugels van Elixir Distillers uitgebracht werden. In grote lijnen bestaat ze uit 3 reeksen: Cask Edit, Bourbon Cask en Sherry Cask. Cask Edit is altijd een samenstelling van refill bourbon en sherry-vaten, waar meestal de rijke en rokerige malts van de zuidkust van Islay gecombineerd worden met de frissere, fruitige stijl van de noordkust. In de Bourbon Cask-reeks vind je de spirits van Islay in hun puurste vorm, gerijpt in first fill en refill bourbonvaten. De Sherry Casks zijn dan weer uitsluitend gerijpt in sherryvaten.

Naast deze basis is er ook nog een reeks single cask-bottelingen. Met Elements of Islay behaalde Elixir Distillers al een hele reeks prijzen op spirits-wedstrijden over de hele wereld, waaronder de gerenommeerde IWSC.

De Elements of Islay bottelingen zijn hier te vinden >

 


Maarten Cuypers
Maarten Cuypers

Marketing • IT • Klantenservice

Ik ken Broekmans al van toen ik in 2006 afstudeerde en dankzij Jan heb ik de passie voor sterke dranken leren kennen.  Ik zet mij dageljks in voor de webshop, de klantendienst en alle IT die daar bij komt kijken.  In mijn vrije tijd kan ik naast whisky ook heel erg genieten van rum, maar net zo goed ook van een gin-tonic of een eenvoudige bellini.  Om het met de woorden van Martien Meiland te zeggen: als er geen alcohol in zit, mij niet bellen!

Vorige Volgende