
Ook dit jaar zijn er tal van nieuwe rums bijgekomen in ons assortiment. Wij staan even stil bij 10 nieuwe releases die je dit jaar niet over het hoofd mag zien.
PLANTERAY BELIZE 2008 15Y48,3°
Collection No. 3 Terravera Belize 2008 - Limited Edition is het resultaat van een zorgvuldige blend van 19 zorgvuldig geselecteerde vaten uit de gerenommeerde Travellers Liquors Limited distilleerderij. Deze speciale editie belichaamt een toewijding aan uitmuntendheid en vakmanschap. Gedistilleerd uit melasse en 13 jaar gerijpt in bourbon vaten in Belize City, Belize, vervolgens 2 jaar gerijpt in Ferrand vaten in Javrezac, Frankrijk, deze rum is een boeiende uitdrukking van vakmanschap.
Neus: De neus onthult rijke, complexe aroma's. Intense tonen van vers suikerriet vermengen zich met hints van vanille, honing en geroosterd eikenhout. Subtiele tonen van tropisch fruit en zoete bloemen voegen een exotische aromatische dimensie toe.
Smaak: In de mond biedt "Cantique" een rijke en diepgaande zintuiglijke ervaring. Het gehemelte wordt overspoeld door een explosie van rijp fruit, romige toffee en geroosterde noten. De textuur is fluweelzacht en soepel, met kruidige tonen van zwarte peper en kaneel die zich geleidelijk ontwikkelen.
Afdronk: De afdronk is lang en warm en laat een aangenaam gevoel van warmte achter in de keel. De aanhoudende smaken van geroosterd eikenhout, gedroogd fruit en pure chocolade laten een blijvende indruk achter en nodigen je uit om van elke laatste slok te genieten.
PAPALIN RÉUNION 10Y 50°
Papalin is een project gewijd aan rumblends, ontwikkeld door Luca Gargano. Na drie edities gaat het assortiment verder met twee nieuwe releases: Papalin Haïti 6 ans en Réunion 10 ans. De reden dat Papalin een "bottelaar afhankelijk van de tropen" wordt genoemd, is dat Velier het enige bedrijf is dat directe partnerschappen aangaat met distilleerderijen voor het onderzoek en de rijping van rum, en dus afhankelijk is van de distilleerderijen totdat het product wordt gebotteld. Op deze manier worden alle projecten hand in hand met de partners gepland op het gebied van onderzoek en rijping, die altijd plaatsvinden in de officiële magazijnen van de stokerijen. Deze versie, gerijpt in Franse eiken vaten, is een blend van verschillende rum. De rum rijpt volledig in het klimaat van het eiland Réunion en nodigt ons uit om een palet aan smaken en aroma's te ontdekken die met een verbazingwekkend natuurlijk gemak door diep empirische en heerlijk fruitige sequenties bewegen. Deze Papalin Réunion is een blend van 10 jaar
oude traditionele melasse rum, 11 jaar oude grand aroma rum, 12 jaar oude traditionele melasse rum en 15 jaar oude traditionele melasse rum.
Neus: Elegant en complex. Al bij de eerste neus zet een prachtige opeenvolging van sinaasappel- en chocoladegeuren de toon voor een veelbelovende proeverij. Na het laten ademen vullen zeer rijpe mango's, minerale tonen (leisteen) en koolwaterstofdampen het aromatische palet op bewonderenswaardige wijze aan.
Smaak: Nobel en verkwikkend. Bij de aanval geven de sinaasappels in de neus hun frisse, pittige sappen vrij. Het meer wortelachtige middenpalet (gember, gentiaan) is ook rijk (hete rietsuiker). De afdronk onthult een verfijnd abrikozenaspect (pit).
Afdronk: Lang en gedistingeerd. De poederige afdronk (cacao, rode thee) laat al het fruit van de neus en het gehemelte terugkomen. Aroma's van karamel en eikenhout zorgen voor een zeer consistent middenpalet. De afdronk is van nature vezelig en plantaardig (riet).
PAPA ROUYO 1Y 2022 56,7°HABVEL
PAPA ROUYO 2022 is een fles uit het Habitation Velier assortiment, het resultaat van een samenwerking met de Papa Rouyo distilleerderij in Guadeloupe. Het is een eerbetoon aan Charles Albert Ruscade, bijgenaamd Papa Rouyo, een voormalige suikerrietplanter en boer, wiens achterkleinzoon en twee meesterriettelers deze microstokerij hebben opgericht. Deze rum wordt gemaakt van puur suikerrietsap van twee variëteiten: Canne Matos en Canne Rouge. Het is de expressie van een perceel van 4 hectare. Gedistilleerd in 2022 en 1 jaar gerijpt in nieuwe Franse eiken en cognac vaten, werd deze versie gebotteld op volle sterkte met 56,7% en heeft een estergehalte van 101,6 gr/hLPA. Het totale engelenaandeel bedroeg meer dan 8%.
Neus: Rijk en geconcentreerd. In de neus komen ongelooflijk intense kamperfoeliegeuren naar boven. Na het beluchten accentueren tonen van gekonfijte gember en nootmuskaat het bedwelmende karakter van het aromatische palet. Aanhoudende aroma's van rietsuiker en kostbare houtsoorten worden onthuld.
Smaak: Schoon en fris. In schril contrast met de neus is de aanzet vanilleachtig en bijna melkachtig (yoghurt). Gekonfijte citrusvruchten (citroen, grapefruit) en exotische vruchten (ananas, weegbree) zorgen voor een rijke overgang. De afdronk is licht vezelig.
Afdronk: Lang en zijdezacht. De perzikzachte afdronk herneemt de gekonfijte gembernoten van de neus en ontwikkelt romige karamelsmaken. De afdronk blijft trouw aan het suikerriet en wordt verfrist met een zeer fris sap.
RICCI VERSEAU 63,6°
Ontdek VERSEAU, een uitzonderlijke rum uit Trinidad en Nicaragua, die 16 jaar heeft gerijpt in bourbonvaten, wat resulteerde in een perfect huwelijk van smaak en karakter. Deze rum is het resultaat van een samenwerking tussen de TDL distilleerderij in 2008 en de Compañera de Licor de Nicaragua in 2004, waarbij de traditionele knowhow van deze twee gerenommeerde distilleerderijen wordt gecombineerd.
Neus: Fruitig en banketachtig, deze rum biedt een verleidelijk boeket van wijnperzik en heerlijke chocoladetonen.
Smaak: Een zijdezachte textuur omhult het gehemelte en onthult een explosie van fruitige smaken zoals kers, zwarte bes en perzik. Geleidelijk komen warme, gastronomische tonen naar voren, met hints van pure chocolade, gebrande suiker en gebrande suiker.
Afdronk: Le VERSEAU biedt een gedenkwaardige afdronk, met een elegante overgang tussen de twee verschillende facetten, wat zorgt voor een rijke en complexe smaakervaring.
ELIZABETH YARD SHERRY CASK42,5
De Sherry Cask Edition van de Elizabeth Yard rum is een explosieve mix van high ester pot still uit Ghana, aromatisch suikerrietsap uit Vietnam, single estate melasse van de Filippijnen, sherryvaten en een meesterlijke combinatie van rijk tropisch fruit, luxueuze diepgang en een zinderend warm gevoel.
Neus: Een heerlijke mix van bananen en siroop met toetsen van romig gekookt snoepgoed en ananas.
Mond: Stroop en marsepein vermengen zich met een sterke noot van demerarasuiker en een vleugje suikerspin. Onderbroken door klassieke sherryaroma's van rozijnen en sticky toffee afgemaakt met hints van hartige kruiden.
Afdronk: Aanhoudende romige karamel fudge en koekjes met een vleugje chocolade.
RICCI POISSON 62,8°
Ontdek POISSON, een uitzonderlijke rum uit Guyana, die 12 jaar heeft gerijpt bij Diamond Distillery, waar hij zorgvuldig is gedistilleerd in een Uitvlugt Still - Column Savalle still. Deze rum is volledig gerijpt in bourbonvaten en biedt een onvergelijkbare smaakervaring, waarbij de essentie van het terroir van herkomst wordt vastgelegd.
Neus: Laat u verleiden door een elegante neus, waar delicate aroma's van witte bloemen zich harmonieus vermengen met kruidachtige en honingtoetsen, waardoor een betoverend boeket ontstaat.
Smaak: In de mond onthult FISH al zijn complexiteit met een brede, goed uitgebalanceerde reeks aroma's. Een levendige, citroenachtige aanzet zorgt voor een heerlijke smaak. Een levendige, citroenachtige aanzet maakt plaats voor tonen van walnoot, terwijl exotische smaken zoals passievrucht en papaja deze symfonie van smaken compleet maken.
Afdronk: De afdronk van POISSON is zowel bloemig als licht kamferig en biedt een subtiele afsluiting van deze unieke zintuiglijke ervaring. Deze rum levert op delicate wijze een melodie van aromatische noten, wat getuigt van de uitzonderlijke expertise van Diamond Distillery.
SPANISH 2007 17Y 46° CAD
Spanish 2007 17y (Cadenhead) is een rum uit Spanje van het merk Cadenhead's. Deze rum rijpte op Bourbon Barrel vaten. Het is een uitvoering van 70 cl en heeft een alcoholpercentage van 46%. Spanish 2007 17y (Cadenhead) wordt gebotteld door Cadenhead.
In dit product vind je van bij de start al meteen vrij sterke kruidige, alsook zoete tonen terug. Deze smaken ga je onmiddellijk opmerken en bepalen je eerste indruk. De bloemige, alsook fruitige smaken zijn vrij aanwezig, maar overheersen niet. Ze bepalen mee de smaak, het profiel en het karakter van deze drank maar zijn minder doorslaggevend als eventueel sterk aanwezige tonen.
EPRIS 2011 12Y 51,4° CAD
Epris 2011 12y (Cadenhead) is een rum uit Brazilië van het merk Cadenhead's. Deze rum rijpte op Bourbon Barrel vaten. Het is een uitvoering van 70 cl en heeft een alcoholpercentage van 51,4%. Epris 2011 12y (Cadenhead) wordt gebotteld door Cadenhead.
In dit product vind je van bij de start al meteen vrij sterke bloemige, alsook kruidige tonen terug. Deze smaken ga je onmiddellijk opmerken en bepalen je eerste indruk. De zoete smaken zijn vrij aanwezig, maar overheersen niet. Ze bepalen mee de smaak, het profiel en het karakter van deze drank maar zijn minder doorslaggevend als eventueel sterk aanwezige tonen. Er zijn fruitige hints merkbaar, maar deze smaken zijn slechts licht aanwezig. Ze geven extra karakter en diepgang aan deze drank, zonder deze echt in een bepaalde richting te duwen.
TAKAMAKA LE CLOS NAPA LAZ 53,4
Takamaka Le Clos Napa Laz is een ongerijpte rum van de Trois Frères distilleerderij op de Seychellen. Deze unieke rum is gedistilleerd uit puur suikerriet van de Seychellen, met natuurlijke fermentatie en pot still distillatie. Met een alcoholpercentage van 53,4% biedt deze rum een intense smaakervaring zonder toegevoegde suiker, waarbij de pure essentie van suikerriet wordt benadrukt.
Neus :Frisse aroma's met grasachtige toetsen, een vleugje groene peper, heldere citrusschil en exotisch fruit, met een vleugje vuursteen voor een aardse diepte.
Smaak :Levendige smaak met uitgesproken mineraliteit, assertief rond fruit, een toets van gezouten zuurdesembrood en een vleugje umami.
Afdronk :Lang, met een nasmaak van groene peper en een minerale toets van vuursteen, die doet denken aan de eerste aroma's.
RICCI BELIER 56,5°
Dompel uzelf onder in de exotische wereld van BELIER, een bijzondere rum die de ziel van Jamaica combineert met de rijkdom van Belize. Deze rum rijpt 14 jaar in Jamaica en 16 jaar in Belize in bourbonvaten en belichaamt de perfecte alliantie tussen twee verschillende terroirs en twee complementaire distillatiemethoden.
Neus: Laat u betoveren door een bedwelmend aromatisch boeket, waarin de exotische aroma's van tropisch fruit zich mengen met de bedwelmende zoetheid van vanille en kokosnoot.
Smaak: Een explosie van tropische smaken begroet u in de mond, met een harmonieuze mix van sappige mango en passievrucht, versterkt door hints van vanille en gekonfijte kokosnoot. Het geheel is zowel pittig als heerlijk en biedt een fijne concentratie van smaken.
Afdronk: De afdronk van BELIER is een onvergetelijke zintuiglijke ervaring, met een volle houtachtige structuur die het geheel perfect in balans brengt en nog meer karakter toevoegt aan deze uitzonderlijke rum. Deze drank is een echte klap in het gezicht en vangt de geest van het Caribisch gebied met finesse en elegantie.

Marketing • IT • Klantenservice
Ik ken Broekmans al van toen ik in 2006 afstudeerde en dankzij Jan heb ik de passie voor sterke dranken leren kennen. Ik zet mij dageljks in voor de webshop, de klantendienst en alle IT die daar bij komt kijken. In mijn vrije tijd kan ik naast whisky ook heel erg genieten van rum, maar net zo goed ook van een gin-tonic of een eenvoudige bellini. Om het met de woorden van Martien Meiland te zeggen: als er geen alcohol in zit, mij niet bellen!