De 10 populairste whisky's in 2024

De 10 populairste whisky's in 2024

Stap binnen in de wereld van verfijnde smaken, kenmerkende aroma's en een vleugje tijdloze elegantie. We vullen onze glazen en brengen een toost uit op de top 10 whisky's van 2024!

2024 heeft ons een prachtige selectie van goddelijke distillaten gebracht. Van de mysterieuze hooglanden van Schotland tot de weelderige heuvels van Ierland en ver daarbuiten. Of je nu een doorgewinterde whiskykenner bent of net begint met het ontdekken van deze ambachtelijke geest, deze lijst zal je verleiden met zijn betoverende variëteit en ongeëvenaarde kwaliteit. Dus trek een comfortabele stoel aan, bereid je voor op een onvergetelijke reis door de wereld van whisky en laat je smaakpapillen verrassen door de crème de la crème van dit jaar.

 

Plaats 10: The Dalmore Port Wood

Deze Dalmore Port Wood Highland single malt begint zijn leven in ex-bourbonvaten van Amerikaanse witte eiken en wordt vervolgens overgebracht naar vaten van Amerikaanse eik en Tawny portpijpen van W & J Graham's wijngaard in Portugal. Deze worden vervolgens weer samengevoegd om de smaken te harmoniseren voordat ze worden gebotteld op een alcoholsterkte van 46,5% abv.

Neus: zoete bessen, Sevilla sinaasappel, pruim en sticky toffee pudding.

Mond: nectarine, romige karamel, geroosterde kastanje en Javaanse koffie.

Afdronk: pruim, sultana, Sanguinello bloedsinaasappel en gemacereerde kers. 

 

Plaats 9: Nikka Coffey Malt

Nikka Coffey Malt is een whisky uit Japan van het merk Nikka. Het valt binnen de groep whisky onder de categorie Coffey Malt.

De houtige, alsook fruitige smaken zijn vrij aanwezig, maar overheersen niet. Ze bepalen mee de smaak, het profiel en het karakter van deze drank maar zijn minder doorslaggevend als eventueel sterk aanwezige tonen. Er zijn kruidige hints merkbaar, maar deze smaken zijn slechts licht aanwezig. Ze geven extra karakter en diepgang aan deze drank, zonder deze echt in een bepaalde richting te duwen. 

 

Plaats 8: The Dalmore King Alexander III

Deze Dalmore King Alexander III single malt whisky van The Dalmore Distillery is gemaakt om de redding van de Schotse koning Alexander in 1263 te eren; een lid van de clan Mackenzie redde de koning toen van de aanval van een hert tijdens een jachtpartij. Deze expressie verenigt zes speciaal geselecteerde vaten die samen de perfecte rijping benaderen: rijping in ex-bourbon vaten, Matusalem Oloroso sherry, Madeira, Marsala, Port pipes en barriques van Cabernet Sauvignon komen samen in perfecte balans. Elk vat geeft zijn eigen invloed en het resultaat is een unieke, complexe single malt whisky die kenners uitermate waarderen.

Neus: eerst heel moutig en fruitig (gekonfijte agrum, pompelmoessap en rode perzik. Dan ook wat wijnachtig en patisserie (brioche, bakkersroom). Sinaaszestes geven dit dessertbordje een mooie frisheid.

Smaak: vol en rijk. Krachtig fruit, sinaasconfituur en droge vruchten (noten en gegrilde cashewnoten). Lichte, zachte bittere tonen met rode vruchten (cassis) en muskaatdruif ronden het geheel af.

Afdronk: licht zilte koekjes, fijn gepeperd en zich verder zettend op lichte kruiden en gentiaan. 

  

Plaats 7: The Dalmore 15 jaar

The Dalmore 15 years old single malt whisky werd gelanceerd in 2007, en is een van de meest populaire expressies in het The Dalmore-gamma. Hij rijpt twaalf jaar in ex-bourbonvaten van Amerikaans wit eiken en vervolgens drie jaar in drie verschillende sherryvaten - Amoroso, Apostoles en Matusalem oloroso.

 

Plaats 6: The Dalmore 18 jaar

De Dalmore 18 Year Old is een gedurfde single malt uit de Highlands, eerst gerijpt in ex-bourbonvaten van Amerikaanse witte eik en daarna afgewerkt in Matusalem oloroso sherry vaten. Met een alcoholpercentage van 43% is dit een prachtige nieuwe botteling van de favoriete distilleerderij van vele liefhebbers.

De kruidige, alsook fruitige smaken zijn vrij aanwezig, maar overheersen niet. Ze bepalen mee de smaak, het profiel en het karakter van deze drank maar zijn minder doorslaggevend als eventueel sterk aanwezige tonen. Er zijn bloemige, alsook houtige hints merkbaar, maar deze smaken zijn slechts licht aanwezig. Ze geven extra karakter en diepgang aan deze drank, zonder deze echt in een bepaalde richting te duwen. 

 

 

Plaats 5: Arran The Bodega Sherry

Arran The Bodega Sherry is een whisky uit Schotland van het merk Arran. Het valt binnen de groep whisky onder de categorie Single Malt. Deze whisky komt uit de streek Isle Of Arran.

De kruidige, alsook fruitige smaken zijn vrij aanwezig, maar overheersen niet. Ze bepalen mee de smaak, het profiel en het karakter van deze drank maar zijn minder doorslaggevend als eventueel sterk aanwezige tonen. Er zijn houtige hints merkbaar, maar deze smaken zijn slechts licht aanwezig. Ze geven extra karakter en diepgang aan deze drank, zonder deze echt in een bepaalde richting te duwen.

Op basis van dit profiel kan je besluiten dat deze whisky een redelijk uitgesproken karakter heeft.

 

Plaats 4: Taketsuru Pure Malt

Taketsuru Pure Malt is een whisky uit Japan van het merk Taketsuru. Het valt binnen de groep whisky onder de categorie Blended Malt.

Masataka Taketsuru, geboren in 1894, wordt aanzien als de grondlegger van de Japanse whisky. Deze chemicus van opleiding werd ingehuurd door Settsu Shuzo die hem in 1919 opdroeg een opleiding rond whiskyproductie te gaan volgen in Schotland. Masataka werd verliefd op de Schotse whisky en ontmoette daar ook zijn zielsverwant Rita Cowan. Tijdens zijn scholing te Campbeltown dacht hij reeds volop na over de ideale plek in Japan om een produtie-eenheid op te richten, en zo zijn droom om distilleerder te worden, waar te maken. Bij zijn terugkeer naar Japan was het voor hem duidelijk dat het eiland Hokkaido veruit de beste keuze was. Shinjiro Torii, zijn toenmalige werkgever, was het hier echter niet mee eens, en hij besloot een distilleerderij te openen te Yamazaki. Enige tijd later vertrokken Masataka Taketsuru en zijn vrouw naar Hokkaido en richtten daar te Yoichi een eerste distilleerderij op: zo ontstond een levende legende! Na de constructie van Yoichi in 1934 te Hokkaido, slaagde Taketsuru erin om in 1969 een tweede distilleerderij te openen nabij Sendai: Miyagikyo. Het hele gamma van de Nikka groep is gebaseerd op de productie van deze twee sites. Taketsuru bevat steeds whisky afkomtig van beide sites. 

 

 

Plaats 3: Glendronach 12y

Glendronach 12y 43° is een whisky uit Schotland van het merk Glendronach. Het valt binnen de groep whisky onder de categorie Single Malt. Deze whisky komt uit de streek Highland.

Volledig gerijpt op sherry vaten (Oloroso voor droge vruchten en kruiden, Pedro Ximenez voor druiven en zoetigheid), herleeft met deze 12 jaar oude versie van Billy Walker de traditie van deze Highlands grand cru.

Neus: krachtig, zonder compromis, gedomineerd door sherry. Tonen van honing, noten en koffie. De neus evolueert over fruit, kweeperen en gestoofde appelen. Iets exotisch naar het einde toe. Hij wordt uitbundiger over fruitcake, chocolade, en amandelmelk.

Mond: tannines, omhuld met donkere chocolade. Kruidig. Sesamolie. De terugkeer van fruit in combinatie met zoethout.

Finish: ontwikkelt zich over verse mout. Fris.

  

 

Plaats 2: Dalmore 12y

Dalmore 12 Year Old is een krachtige Highland single malt. Vele expressies van The Dalmore illustreren de mogelijkheden van rijping op sherryvaten. De rijping van deze 12yo begint in bourbonvaten. De helft van de whisky wordt vervolgens overgezet naar sherryvaten, en deze helft wordt opnieuw gemengd met de volledig in bourbonvaten gerijpte whisky om deze elegante klassieker te creëren. 

Neus: heel uitgesproken en moutig. Floraal en fruitig (perzik, abrikoos), evoluerend naar brioche, cacaopoeder en sinaasmarmelade.

Smaak: mooi evenwichtig tussen zoet en bitter. Smakelijk en vlot, waarbij de aroma's van sinaas worden herbevestigd. Gaat verder met noten en een zilt toetsje.

Afdronk: lang en kruidig (munt) en plantaardig om te eindigen bij een mespuntje zout.

 

Plaats 1: Nikka From The Barrel

Nikka "From the Barrel" met zijn zeer herkenbare fles is een van de grote klassiekers in de Japanse whisky. Het is een blended whisky die voortkomt uit sherry vaten, bourbon, opnieuw gebrande bourbon vaten en nieuwe vaten! De zorg die de Master Blender van Nikka hieraan besteedt, geeft deze whisky een zelden gezien krachtige, complexe smaak.

De neus is fijn en complex met een florale, fruitige pointe. Daarna steken kruiden en leder de kop op naast kruidnagel, vanille, nougat met amandelen en karamel.

De mond is zeer krachtig en vastberaden, evolueert over gekaramelliseerde appel, gekookte perzik en dadels.

De afdronk is lang met een maritieme toets over vanille en pruimenconfituur.

 

 


Maarten Cuypers
Maarten Cuypers

Marketing • IT • Klantenservice

Ik ken Broekmans al van toen ik in 2006 afstudeerde en dankzij Jan heb ik de passie voor sterke dranken leren kennen.  Ik zet mij dageljks in voor de webshop, de klantendienst en alle IT die daar bij komt kijken.  In mijn vrije tijd kan ik naast whisky ook heel erg genieten van rum, maar net zo goed ook van een gin-tonic of een eenvoudige bellini.  Om het met de woorden van Martien Meiland te zeggen: als er geen alcohol in zit, mij niet bellen!

Vorige Volgende